Gréci sú znepokojení, trápi ich nový príliv migrantov

NETKY.SK • 13 August 2019, 8:24 • 2 min
Gréci sú znepokojení, trápi ich nový príliv migrantov

BRUSEL - V Grécku opäť stúpol počet nelegálnych migrantov, krajina preto žiada Európsku úniu aby ich spravodlivejšie prerozdeľovala.

slovakia

left justify in out

Grécka vláda v pondelok oznámila, že je "hlboko znepokojená" nárastom počtu nelegálnych prisťahovalcov na svojich ostrovoch v Egejskom mori a vyzvala šéfku budúcej Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyenovú, aby Európska únia "spravodlivejšie rozdelila" záťaž, ktorú pre krajinu predstavuje nový príliv migrantov.

 

Štátny tajomník novej gréckej vlády zodpovedný za ochranu občanov, Georg Kumutsakos, uviedol, že od 7. júla nebol ani jediný deň bez príchodu nových migrantov na grécke ostrovy. Spresnil, že v súčasnosti na piatich ostrovoch v Egejskom mori, ktoré sú blízko Turecka - Lesbos, Samos, Chios, Kos a Leros - celkový počet migrantov narástol na 20.000 osôb. V priebehu jedného mesiaca to predstavuje nárast o 17 percent.

 

img

 

Upozornil, že pribúdajúci počet migrantov je "citlivo vnímaný" hlavne na Lesbose, považovanom za akúsi "hlavnú vstupnú bránu" pre utečencov počas migračnej krízy z roku 2015. Kumutsakos dodal, že len 9. augusta dorazilo na ostrov šesť lodí, pričom na každej z nich bolo okolo 250 migrantov. Podľa jeho slov začal fungovať nový koridor "pašerákov ľudí", vytvorený medzi gréckym ostrovom Samothraki a mestom Alexandrupoli na severovýchode krajiny, v blízkosti tureckých hraníc. Kumutsakos tiež upozornil, že Grécko ako "krajina prvej línie" pre utečencov už vyčerpala svoje kapacity riešiť migračnú krízu a "teší sa na účinnú spoluprácu s Európskou komisiou a členskými krajinami EÚ".

 

img

 

Rovnako vyzval na účinné vykonávanie migračnej dohody medzi EÚ a Tureckom uzavretej v roku 2016, ktorej hlavným cieľom je obmedziť príchody migrantov cez Egejské more z Turecka do Grécka. Atény vítajú skutočnosť, že budúca šéfka EK von der Leyenová kladie migračnú otázku na prvé miesto na svojom zozname priorít, a že na čele exekutívy EÚ má v úmysle navrhnúť "nový pakt pre migráciu a azyl" s cieľom lepšie rozdeliť úsilie o riešenie tejto krízy v rámci celej Únie. Podľa Kumutsakosa sa Grécko teší na vytvorenie možností pre "spravodlivejšie rozdelenie záťaže" a tiež na efektívnejšiu návratovú politiku týkajúcu sa utečencov z tretích krajín. Pripomenul, že v roku 2018 bolo na ostrovoch Lesbos a Samos podaných viac žiadostí o azyl ako v Rakúsku a Fínsku. V súčasnosti na ostrovoch evidujú desiatky tisíc žiadostí na udelenie právnej ochrany v EÚ, pričom 30.500 nových žiadostí o azyl bolo podaných v období posledných šiestich mesiacov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona