Indky, ktoré sa podrobili sterilizácii, zabili lieky s jedom na krysy

NETKY.SK • 15 November 2014, 17:22 • 2 min
Indky, ktoré sa podrobili sterilizácii, zabili lieky s jedom na krysy

NAÍ DILLÍ - Lieky podané Indkám, ktoré zomreli po podviazaní vaječníkov v poľnej nemocnici, riadenej štátom, boli podľa všetkého kontaminované chemikáliou používanou v jedu na krysy.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA, ktorá citovala pracovníka ministerstva zdravotníctva.
      

Zomrelo najmenej 14 z 83 žien, ktoré chirurg sterilizoval 8. novembra v rámci vládneho programu na kontrolu pôrodnosti neďaleko mesta Bilaspur v stredoindickom štáte Čhattisgarh.
      

"Zdá sa, že sa stav žien zhoršil po tom, ako dostali po zákroku liek kontaminovaný fosfidom zinku," informoval pracovník ministerstva zdravotníctva Alok Šikla. "Symptómy, ktoré sa u žien prejavili, zodpovedajú symptómom po konzumácii fosfidu zinku, bežne používaného pri hubení hlodavcov."
      

Ženy sa ponosovali na bolesť, nevoľnosť a horúčku. Desiatky z nich sú naďalej hospitalizované v nemocniciach v Bilaspure.
      

Vedúci úradník Bilaspuru SK Pardeši povedal, že lieky vyrobila indická farmaceutická spoločnosť Mahawar Pharma a v štáte Čhattisgarh ich ihneď zakázali. Lieky z rovnakej várky, ktoré boli podané sterilizovaným ženám, poslali na analýzu do laboratórií v Naí Dillí, Kalkate a Nagpure. 
      

"Keď prídu správy z analýz budeme vedieť presne, čo spôsobilo ich úmrtia," citovala DPA Pardešiho.
      

Majiteľa farmaceutickej spoločnosti a jeho syna vo štvrtok zatkli a obvinili z podvodu. Zatknutý bol aj lekár, ktorý 83 žien sterizoval ako na bežiacom páse za šesť hodín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies