Ikaria – perla v Egejskom mori, kde vedia, ako sa dožiť stovky

NETKY.SK • 8 August 2023, 09:27 • 2 min
Ikaria – perla v Egejskom mori, kde vedia, ako sa dožiť stovky

Ikaria je malebný ostrov vo východnej časti Egejského mora , ktorý môže vyzerať ako ktorýkoľvek iný grécky ostrov. No je tu jeden zásadný rozdiel - ľudia tu žijú oveľa dlhšie ako obyvatelia na pevnine alebo na iných gréckych ostrovoch.

slovakia

left justify in out

Obyvatelia Ikarie žijú v priemere o desať rokov dlhšie ako obyvatelia zvyšku Európy aj Spojených štátov. Približne každý tretí obyvateľ Ikarie sa dožíva deväťdesiatky.

Ľudia na Ikarii však žijú nielen dlhšie, ale aj lepšie, aspoň čo sa týka zdravia. Podľa vedeckých štúdií majú obyvatelia ostrova oveľa nižší výskyt rakoviny a srdcových ochorení, trpia podstatne menej depresiami a demenciou, udržiavajú si sexuálny život až do vysokého veku a zostávajú fyzicky aktívni aj po deväťdesiatke.

Ikaria, pomenovaná po Ikarovi, mladíkovi z gréckej mytológie, ktorý letel príliš blízko k slnku a spadol do mora, je jednou z piatich takzvaných "modrých zón", čo je názov pre päť regiónov na svete, kde ľudia bežne prekonávajú priemernú dĺžku života. (O talianskej Sardínii a japonskej Okinawe sme už písali, patria sem ešte Nicoya v Kostarike a Loma Linda v Kalifornii).

Aké je teda tajomstvo nadpriemernej dlhovekosti obyvateľov ostrova? Vedci, ktorí sa ho pokúšali odhaliť, sa zhodli na jednom faktore, a to je ich strava, ktorá sa vyznačuje jednoduchosťou, prírodnými čerstvými ingredienciami a všetkými benefitmi, ktorými sa vyznačuje stredomorská strava.

Každodennou súčasťou tunajšej stravy je kvalitný olivový olej - najčastejší zdroj nenasýtených mastných kyselín, bohatý aj na antioxidanty. Je dokázané, že olej má kardioprotektívne vlastnosti a významne prispieva k zvýšeniu "dobrého" HDL cholesterolu.

V stredomorskej strave je dôležitá aj zelenina, bohatá na vodu, a zároveň vynikajúci zdrojom vitamínov a minerálov, potrebných na podporu imunitného systému. Všadeprítomný v ich strave je aj cesnak - známy ako elixír mladosti, ktorý chráni srdcové aj mozgové bunky, detoxikuje a posilňuje imunitný systém.
Omega-3 mastné kyseliny a ryby sú pravdepodobne ďalším esom v rukáve stredomorskej stravy a Ikarijčanov. Sardinky, losos, sleď a pstruh, ktoré sú tu každodenne na tanieri, majú kardioprotektívne účinky, sú nevyhnutné pre fungovanie a vývoj nervového systému, zabraňujú vzniku degeneratívnej demencie. Oriešky vrátane mandlí a vlašských orechov sú v týchto oblastiach tiež bežnou súčasťou stravy, takisto cestoviny, ryža, celozrnné pečivo.

Strava je dôležitým, ale nie jediným faktorom, ktorý ovplyvňuje dĺžku života Ikarijčanov. Patrí sem aj dobrá fyzická kondícia vďaka každodennému cvičeniu, dostatku manuálnej práce a života na vidieku. Každodenná chôdza v kombinácii s hornatým reliéfom ostrova zlepšuje fyzickú kondíciu Ikarijčanov.

Okrem toho sa preukázalo, že stredomorský poludňajší odpočinok a krátky spánok chráni a zlepšuje srdcovú činnosť, zatiaľ čo emocionálne vzťahy k iným ľuďom vrátane silných rodinných a sociálnych väzieb medzi obyvateľmi tiež preukázateľne predlžujú dĺžku života.

Nie je nič zvláštne, že tu natrafíte na storočných ľudí, ako pracujú, sú aktívne zapojení do života. 105-ročná žena v dedinke Christos Raches šikovne pracuje na krosnách, vyrába tkané tašky a oblečenie, ktoré sa predáva v darčekovom obchode. „Jednoducho robte v živote niečo, čo vo vás vzbudzuje vášeň,“ usmieva sa Proiou popri práci. „Manžel mi zomrel už pred desaťročiami, no ja som sa neopustila a neprestala pracovať na to, čo ma baví. Neskôr ma požiadal iný muž o ruku, no ja som povedala „nie“, som vydatá za svoje krosná,“ hovorí pre BBC.

Neďaleko na námestí od jej obchodíku miestni obyvatelia popíjajú kávu v tieni listnatých platanov a vymieňajú si zdvorilostné reči pred svojimi domami s terakotovými strechami. Majitelia obchodov otvárajú a zatvárajú svoje dvere bez stanoveného harmonogramu. Mnohé z obchodov fungujú na základe čestného systému: zákazníci si berú, čo chcú, a na oplátku nechávajú peniaze na pulte.

Voľnosť, život bez stresu, v pevných rodinných a priateľských vzťahoch, venovanie sa práci, záujmom, radosť zo života, aktívny prístup. To všetko sú komodity ostrova, vzdialeného 9 hodín cesty trajektom od Atén, ktoré prispievajú k ich dlhovekosti.

"Nechcite viac, ako skutočne potrebujete. Ak budete druhým závidieť, môže vám to priniesť len stres," dodáva 105-ročná žena za krosnami. Lekár na dôchodku Xenakis Christodoulos má ďalšiu teóriu o tom, ako sa Ikarijčania vyhýbajú zbytočným stresom. "Tu si naozaj nikto nestanovuje schôdzky," mykne plecami. „Čas je dôležitou súčasťou života na Ikarii, ale nie tak, ako si väčšina ľudí myslí. Platí - uvidíme sa ráno, popoludní alebo večer'. Nestresujeme sa."

Xenakis organizuje Ikarijskú regatu seniorov - preteky lodí, na ktoré sa kapitáni môžu kvalifikovať minimálne v 70 rokoch. "Vždy sa dá robiť niečo zaujímavé," dodáva s úsmevom energický muž, ktorého by sme u nás odpísali ako starca. "Keď robíte veci, ktoré robia radosť vám alebo iným, ako sa nemôžete cítiť zdravo a dobre?," odhaľuje asi hlavné tajomstvo dobrého a dlhého života na Ikarii.

Ďalší obyvatelia sa stretávajú na pravidelnú partičku kariet, pracujú vo svojich domoch, záhradkách, majstrujú, varia, organizujú večierky, vyberú sa spoločne na živú hudbu. Jednoducho sa tešia zo života, vďační za každodenné drobnosti, kamarátstva, lúče slnka, rastlinu, tlačiacu sa z pôdy. Majú dobrý život, lebo si ho taký urobili. To je tajomstvom, prečo je na Ikarii život aj dlhý.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies