Najkrajšie parky na Slovensku, ktoré sa oplatí na jar navštíviť

NETKY.SK • 18 Marec 2024, 13:00 • 2 min
Najkrajšie parky na Slovensku, ktoré sa oplatí na jar navštíviť

Prvé pekné jarné dni priam vyzývajú k prechádzkam na čerstvom vzduchu. Robíme tak niečo pre svoje zdravie, lepšiu náladu, navyše – príchod jari priam vyzýva k tomu, objaviť nové nespoznané zákutia.

slovakia

left justify in out

Na Slovensku máme aj mnoho nádherných parkov a záhrad, ktoré stojí za to navštíviť práve v tomto období roka. Poznáte tieto výnimočné miesta, ktoré práve začínajú kvitnúť do svojej plnej krásy?

Betliar

Park pri kaštieli Betliar (medzi Dobšinou a Rožňavou) bol založený v 18. storočí a dnes je jedným z najkrajších parkov nielen na Slovensku. Už v roku 1978 bol zapísaný do zoznamu svetových historických záhrad. Má 81 hektárov a tvorí ho mnoho vzácnych stromov, kvetín, ale aj vodných plôch a historických budov.

Park v anglickom štýle je plný romantických zákutí, fontán, jazierok, vodopádov. Môžete sa prejsť japonským mostom, oddýchnuť si v niektorom z altánkov, obdivovať nádherní lipy, javory, jasene, duby... V týchto dňoch je park otvorený každý deň do 18-tej hodiny.

Náš tip: Keď už budete v Betliari, zájdite v Rožňave do galérie Baníckeho múzea, vystúpte na strážnu vežu zo 17. storočia, navštívte ranč Wattani v Rudnej.

Arborétum Borová hora

Ide o jednu z najkrajších záhrad na strednom Slovensku. Arborétum patrí pod Technickú univerzitu vo Zvolene, takže aj otváracie hodiny sú to obmedzené, no návšteva rozhodne stojí za to. Buduje sa už od roku 1965, má rozlohu cca 50 hektárov a nájdete tu viac ako 500 druhov stromov.

Okrem toho sa tu nachádza najväčšia zbierka ruží na Slovensku s viac ako 800 rôznymi odrodami, ale aj asi 700 druhov kaktusov a iných sukulentov. Nádherné je arborétum najmä v máji, keď sa tu konajú Dni rododendrónov aj Dnu ruží.

Náš tip: Keďže sa arborétum nachádza len 2 km od Zvolena, môžete pri tej príležitosti navštíviť Zvolenský zámok, Pustý hrad či Holiday Park v Kováčovej.

Červený kameň

Hrad na okraji Malých Karpát pri obci Častá je obľúbenou destináciou mnohých, jeho krása pritiahla aj filmárov (nakrúcala sa tu Fataghiró či Dračie srdce). Jeden z našich najmalebnejších hradov má aj nádherný francúzsky park hneď za vstupom do areálu hradu.

Ďalší park s fontánou nájdete vo dvore, nádherná – najmä na jar – je aj alej stromov pred hradom.

Náš tip: Neďaleko sú ďalšie skvelé tipy na výlety: rozhľadňa Veľká Homola, Jaskyňa Driny či Smolenický zámok.

Vodárenská záhrada v Bratislave

V roku 2016 bola Vodárenská záhrada vyhlásení za najkrajší park na Slovensku, napriek tomu o nej nevedia ani mnohí Bratislavčania. Nachádza sa pri Vodárenskom múzeu v Karlovej vsi pri Karloveskom ramene.

Všetky generácie poteší vyhliadková veža v areáli,  deti zasa množstvo atrakcií ako hojdačku, kolotoče, závesný vlek, posilňovač nôh, futbalové ihrisko... Jej súčasťou je aj skleník a historický plavecký bazén, je otvorená každý deň.

Náš tip: Keď už ste zašli až sem, ste blízko štvrte Devín. Navštívte majestátny hrad a potom si v uličkách tejto malebnej štvrte zájdite na zákusok či dobré vínko do niektorej z viacerých tunajších kaviarní a vinární.

Mestský park Košice

V tesnej blízkosti starého mesta medzi Jakabovým palácom a staničným námestím nájdete túto zelenú oázu pokoja Košičanov. Je to najväčší park mesta, bol založený v 60. rokoch 19. storočia. V roku 2013 prešiel veľkou rekonštrukciou, kedy bolo vynovené jazierko, pribudla fontána, lanovka, detské či workoutové ihrisko.

V parku nájdete mnoho vzácnych stromov, 150-ročný topoľ, či Strom mieru pri lanovke. Miestni aj turisti radi oddychujú v tunajšom romantickom altánku.

Náš tip: Zájdite v Košiciach do Múzea letectva či Východoslovenskej galérie, navštívte podzemný archeologický komplex, prejdite sa Uličkou remesiel.

Park slávy Turčianske Teplice

Kúpeľný park je ideálnym miestom na oddych, šport aj romantické prechádzky. Jeho ťahákom sú určite tunajšie lavičky – nájdete tu napríklad opitú, pohádanú či obriu lavičku, ale aj lavičku režiséra Jozefa Bednárika.

Môžete oddychovať v tôni 200-ročnej lipy, obdivovať rôzne exotické dreviny, nájdete tu vzácne platany, metasekvoje či chránený tisovec dvojradový. V parku sa počas teplých mesiacov organizujú rôzne kultúrne a športové podujatia, napríklad každoročný turnaj v krokete.

Náš tip: Okrem kúpeľov môžete v okolí Turčianskych Teplíc zájsť k minerálnemu prameňu Budiš, vyjsť si na Drienok ( 1 268 m. n. m.), či poprechádzať sa v Gaderskej doline.

A na záver ešte dve bonusové ponuky:

Botanická záhrada Univerzity Komenského v Bratislave je najstaršou botanickou záhradou na Slovensku s viac ako 5 000 druhmi rastlín, vrátane tropických a subtropických. Nájdete tu rôzne palmy, sukulenty, ale aj banánovník, kávovník či samostatnú japonskú záhradu.

Najmladšou je zasa botanická záhrada na Lomnickom štíte, bola založená v roku 2 008. Vo výške 2 634 metrov je zároveň najvyššie položenou botanickou záhradou v Európe. Nájdete tu rôzne druhy lišajníkov, kvitnúcich rastlín, papraďorast a machorasty, z toho 10 endemických druhov, ktoré nájdete len vo Vysokých Tatrách.

    



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies