Do inciatívy na distribúciu budúcej vakcíny sa zapojilo 165 krajín sveta

NETKY.SK • 16 Júl 2020, 07:08 • 2 min
Do inciatívy na distribúciu budúcej vakcíny sa zapojilo 165 krajín sveta

ŽENEVA - Do programu celosvetovej aliancie na distribúciu vakcíny proti koronavírusu sa prihlásilo 165 krajín. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Cieľom programu COVAX americkej nadácie s názvom Globálna aliancia za očkovanie a imunizáciu (GAVI) je spravodlivé rozdelenie budúcej vakcíny medzi jednotlivé krajiny.

 

75 krajín

Do aliancie sa prihlásilo 75 bohatých krajín, ktoré si vakcíny a ich distribúciu budú financovať z vlastných zdrojov a 90 chudobnejších krajín, ktoré by v tomto smere mohli dostať podporu zo strany z dobrovoľných darcovských príspevkov zmienenej nadácie.

 

Organizácia plánuje na vývoj koronavírusovej vakcíny vyzbierať dva milióny amerických dolárov (zhruba 1,75 milióna eur).

 

 

"COVAX je jediným ozajstným globálnym riešením pre pandémiu COVID-19," vyjadril sa výkonný riaditeľ nadácie Seth Berkley.

 

"Pre drvivú väčšinu krajín - či už si vakcínu môžu dovoliť, alebo potrebujú (finančnú) podporu - to znamená, že dostanú garantovaný podiel dávok a vyhnú sa tomu, aby boli v rade čakateľov zaradení na koniec," povedal Berkley.

 

Distribuované rovnakým dielom

GAVI na svojej webstránke uviedla, že vakcíny budú do všetkých krajín distribuované rovnakým dielom - v pomere k tamojšej populácii.

 

 

Prioritne pritom budú poskytované zdravotníckym pracovníkom a následne by mali byť distribuované tak, aby v jednotlivých krajinách bolo možné do konca roku 2021 zaočkovať približne 20 percent ich obyvateľstva, a teda skupinu, ktorá je v súvislosti s nákazou považovaná za najzraniteľnejšiu.

 

Kritici iniciatívy však tvrdia, že mechanizmus GAVI dopomôže bohatým krajinám, ktoré už budú mať vlastné zásoby vakcín, aby pomocou iniciatívy a bez následkov hromadili ďalšie vakcíny. Berkley takýto scenár pripustil, ale podľa vlastných slov chce s takýmito krajinami diskutovať o iných možnostiach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies