Putin hovoril s lídrami krajín ODKB o situácii v Kazachstane

NETKY.SK • 7 Január 2022, 19:30 • 2 min
Putin hovoril s lídrami krajín ODKB o situácii v Kazachstane

MOSKVA – Ruský prezident Vladimir Putin viedol vo štvrtok a piatok s lídrami členských krajín Organizácie zmluvy o kolektívnej bezpečnosti (ODKB) niekoľko telefonických rozhovorov o situácii v Kazachstane. Spojil sa aj s prezidentom tejto krajiny Kasymom-Žomartom Tokajevom. Informovala o tom agentúra TASS s odvolaním sa na hovorcu ruského prezidenta Dmitrija Peskova.

slovakia

left justify in out

Putin podľa Peskova hovoril s kirgizským prezidentom Sadyrom Žaparovom, bieloruským lídrom Alexandrom Lukašenskom, prezidentom Tadžikistanu Emomalim Rachmonom i s arménskym premiérom Nikolom Pašinjanom.

 

img

 

Putin sa opakovanie spojil i s Tokajevom. „Hovorili o situácii v Kazachstane i spoločných krokoch v rámci mandátu ODKB s cieľom bojovať proti medzinárodnému terorizmu a zaistiť poriadok a bezpečnosť obyvateľov Kazachstanu,“ uviedol Peskov. Ruský minister obrany Sergej Šojgu podľa Peskova informuje prezidenta Putina o pôsobení mierových síl ODKB v Kazachstane už od začiatku ich nasadenia. Vyslanie týchto síl vo štvrtok oznámil Pašinjan. Arménsko je tento rok predsedníckou krajinou v Rade kolektívnej bezpečnosti (SKB) ODKB.

 

V Kazachstane 2. januára prepukli protesty proti vysokým cenám pohonných látok – konkrétne skvapalneného ropného plynu (LPG). V dňoch 4. a 5. januára došlo v meste Alma-Ata k zrážkam demonštrantov s bezpečnostnými silami, ktoré si vyžiadali obete na životoch a zranených. V stredu bola odvolaná vláda. V krajine platí výnimočný stav.

 

K téme: Počas protestov utrpelo zranenia viac ako 500 ľudí



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona