Maďarsko ukázalo zmluvu s Ruskom o dodávkach vakcín Sputnik. Zmluva zvýhodňuje predajcu

NETKY.SK • 14 Apríl 2021, 11:27 • 2 min
Maďarsko ukázalo zmluvu s Ruskom o dodávkach vakcín Sputnik. Zmluva zvýhodňuje predajcu

Minulý rok v decembri Maďarsko podpísalo s Ruskom prvú zmluvu o dodávkach vakcín Sputnik V. Tento dokument však zvýhodňuje hlavne predajcu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Po takmer trojmesačnom nátlaku zo strany médií, maďarská vláda konečne zverejnila zmluvy o nákupe ruských a čínskych vakcín. Zmluvy zverejnil šéf úradu vlády Gergely Gulyás 11. marca na sociálnej sieti. Prvá verzia bola iba o dodávkach 3 000 vakcín na klinické účely. Informoval o tom Rádiožurnál na Rádiu Slovensko. Náhľad možno nájsť i na webe maďarského Národného centra verejného zdravotníctva.

 

img

 

Zmluva o dodávkach vakcín Sputnik V má iba 16 strán a Rusov takmer k ničomu nezaväzuje. Zvýhodňuje predajcu v tom, že ruská strana sa zbavuje akejkoľvek zodpovednosti za negatívne dôsledky použitia vakcíny. Rusov zvýhodňuje taktiež v tom, že všetky možné spory bude riešiť nie medzinárodný, ale ruský súd. Cena za jednu kompletnú dávku, ktorú zaplatilo Maďarsko bola 19,90 amerických dolárov. Ruskú vakcínu Sputnik V nakupuje priamo štátne Centrum národného zdravia.

 

Prečítajte si: Maďari odporučili ŠÚKL, aby Sputnik V nepreveroval a spoľahol sa na certifikát z Ruska!

 

K tejto informácii bola 22. januára pripojená „veľká“ zmluvu o miliónovej dodávke. „Hmotnú zodpovednosť“ na seba berie ruská strana vo výške 100 000 dolárov, čo je v prípade trojtisícovej zásielky adekvátne, no pri miliónovej, v hodnote 20 miliónov dolárov, už veľmi málo. Spomenuli to maďarskí právnici, ktorí na požiadanie médií zmluvu komentovali. Podľa nich to, že právne spory bude riešiť výlučne moskovská arbitráž svedčí o odriadenej pozícii Maďarska.

 

Maďarská podriadenosť Rusku by, podľa nich, mohla súvisieť s tým, že v Budapešti sa zrodilo politické rozhodnutie o získaní vakcín za každú cenu. To, že sa ruská strana zbavuje zodpovednosti aj za omeškanie či neplnenie čiastkových dodávok, je podľa nich nepodstatné. Aktuálna správa je, že v utorok 13. apríla prišlo 140 000 vakcín. Rusi mali dodať ďalších 120 000 potrebných na druhé očkovanie, ktoré teraz mešká.

 

img

  

Pre Slovensko sa stáva zásadným to, že neobsahuje podmienku o tom, aby Sputnik V kontrolovalo len registrované európske laboratórium. Ak sa to nachádza aj v slovenskej zmluve, slovenská lieková agentúra tým pádom nepochybila a Rusi nemajú právo požadovať vrátenie vakcín. Informoval denník Sme.

 

Mohlo by vás zaujímať: Strana HLAS žiada prezidentku, aby zverejnila zmluvu o nákupe vakcíny z Ruska

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies