Eurokomisia podala Slovensku pomocnú ruku pre lepšie čerpanie eurofondov

NETKY.SK • 20 September 2023, 13:00 • 2 min
Eurokomisia podala Slovensku pomocnú ruku pre lepšie čerpanie eurofondov

Dlhodobé problémy Slovenska s čerpaním európskych peňazí prinútili vládu požiadať o pomoc Európsku komisiu. Ako na riadenie a kontroly eurofondov vláde poradí cez Nástroj technickej podpory.

slovakia

left justify in out

Európska komisia v utorok (19. septembra) oznámila, že v Bratislave spustila projekt, ktorý pomáha Slovensku zjednodušiť a urýchliť využívanie kohéznych fondov. V rámci tohto projektu sa budú skúmať možnosti zníženia byrokracie, zvýšenia zodpovednosti, posilnenia administratívnych kapacít zainteresovaných strán a lepšieho uspokojovania potrieb príjemcov finančných prostriedkov EÚ.
Táto podpora nasleduje po žiadosti slovenskej vlády o využitie nástroja technickej podpory (TSI), ktorým disponuje eurokomisia. Slovensko chce preskúmať svoj existujúci právny rámec pre implementáciu fondov politiky súdržnosti vrátane súčasných systémov riadenia a kontroly.

Tieto fondy majú zásadný význam pre posilnenie hospodárskeho a sociálneho rozvoja, zníženie regionálnych nerovnováh a prispievajú k inteligentnému, udržateľnému a inkluzívnemu rastu.
Komisia spresnila, že projekt pomôže slovenským orgánom vypracovať a implementovať akčný plán, ktorého cieľom je zvýšiť využívanie fondov EÚ poskytnutím konkrétnych odporúčaní na ich čo najefektívnejšie riadenie. Ide o projekt, ktorý osloví široké spektrum zainteresovaných strán zapojených do riadenia a implementácie fondov, ale aj kľúčových verejných prijímateľov kohéznych fondov.
Projekt potrvá do marca 2025 a jeho výsledky sa budú zdieľať s ostatnými členskými štátmi eurobloku.
TSI je hlavným nástrojom Komisie na poskytovanie technickej podpory reformám v EÚ na základe žiadostí vnútroštátnych orgánov. Je súčasťou viacročného finančného rámca na roky 2021 – 2027 a plánu obnovy Európy. Vychádza z úspechu svojho predchodcu, programu na podporu štrukturálnych reforiem, ktorý od roku 2017 spolu s TSI realizoval viac ako 1 500 projektov technickej podpory vo všetkých členských štátoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Euractov, Foto: pixabay
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies