I. Radičová: Rozprava k programovému vyhláseniu ukázala dva odlišné svety

NETKY.SK • 11 August 2010, 07:32 • 2 min
I. Radičová: Rozprava k programovému vyhláseniu ukázala dva odlišné svety

I. Radičová: Rozprava k programovému vyhláseniu ukázala dva odlišné svety

slovakia

left justify in out

img

Rozprava o programovom vyhlásení novej vlády ukázala na dva odlišné svety, ktoré reprezentujú koaliční a opoziční poslanci v Národnej rade (NR) SR. "Pri počúvaní diskusie o programovom vyhlásení som pochopila, prečo preberáme Slovensko a jeho rozpočet, súdnictvo, sociálny systém či zdravotníctvo v takom zložitom, ak nie priamo zlom stave," vyhlásila v záverečnom vystúpení k vládnemu programu premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS).
      Prvý pohľad na svet je podľa nej o tom, že bez morálky a lepších pravidiel nie je možné zvyšovať kvalitu života občanov a ich prosperitu. Druhý naopak o delení na víťazov a porazených, prerozdeľovaní peňazí občanov, riadení života ľudí a vláde väčšiny. "Veľká časť rozpravy na pôde parlamentu bola pre mňa nie práve kultúrnym zážitkom," konštatovala predsedníčka vlády.
      Dôsledky hospodárskej krízy sa podľa nej nedajú riešiť bez toho, aby sa najprv zlepšila morálka a vymáhateľnosť práva. Spoločnosť nemôže totiž fungovať vtedy, ak sú rodinkárstvo a korupcia výnosnejšie ako poctivá práca. Dôsledkom takéhoto správania je totiž podkopanie ekonomického rastu a chýbajúce peniaze v štátnom rozpočte. "Skorumpovaní politici nepoužívajú verejné zdroje tam, kde to potrebujú občania, ale tam, kde si to želajú mecenáši," podčiarkla Radičová. Ide tak o najhoršiu formu privatizácie - privatizáciu verejných financií. "S tým musí byť naozaj koniec," dodala.
      Radičová si podľa vlastných slov váži všetkých poslancov pôsobiacich v NR SR. "Očakávam, že poslanci budú kritickí, budú sa dožadovať riešení, budú dávať vláde jasnú a tvrdú spätnú väzbu. Ja sa na dialógy a diskusiu s poslancami teším, pretože pomáhajú hľadať správnu cestu," uviedla. Zároveň avizovala, že s koaličnými aj opozičnými poslancami bude diskutovať, počúvať ich a na podporu vládnych návrhov ich bude presviedčať odbornými argumentmi.
      "Môžem sa spoľahnúť na naše programové vyhlásenie, ktoré spája dôležité priority všetkých strán našej koalície," zdôraznila. Podľa nej dokonca vládny program obsahuje aj časti, s ktorými sa môže stotožniť najsilnejšia opozičná strana Smer-SD. V ďalšom období čaká vládnu koalíciu podľa Radičovej postupné rozpracovanie programu, samotné programové vyhlásenie však považuje za nemenný dokument.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies