Hurikán Isaac prináša dážď na územia, sužované dlho suchom

NETKY.SK • 30 August 2012, 06:38 • 2 min
Hurikán Isaac prináša dážď na územia, sužované dlho suchom

Hurikán Isaac prináša dážď na územia, sužované dlho suchom - Svet Vetrom a dažďom bičoval dnes hurikán Isaac juhovýchodnú Louisianu a Mississipi, postupujúc pomaly do vnútrozemia USA, k oblastiam, sužovaným dlho suchom. Keď sa priblížil k pobrežiu Mexické

slovakia

left justify in out

imgVetrom a dažďom bičoval dnes hurikán Isaac juhovýchodnú Louisianu a Mississipi, postupujúc pomaly do vnútrozemia USA, k oblastiam, sužovaným dlho suchom. 
      Keď sa priblížil k pobrežiu Mexického zálivu, pripomenuli si Američania obete ničivého hurikánu Katrina, ktorý zasiahol tú istú oblasť presne pred siedmimi rokmi - 29. augusta 2005. Po hurikáne Katrina investovali USA miliardy dolárov do protipovodňového systému, ktorý teraz ochraňuje New Orleans.
      Centrum hurikánu Isaac, ktorý oslabil na prvú kategóriu, sa podvečer SELČ nachádzalo asi 75 kilometrov na juhozápad od New Orleans a sprievodný vietor dosahoval rýchlosť 120 km/h, informovalo Národné hurikánové centrum (NHC) v Miami. Dodalo, že búrka sa posúva relatívne pomaly, rýchlosťou 10 km/h. 
      Vyše 400.000 domácností v Louisiane zostalo bez dodávok elektriny, informovala spoločnosť Entergy New Orleans. Úrady varovali, že okrem dažďa a silného vetra môže Isaac v severnej časti Mexického zálivu až do stredy vyvolávať vznik tornád.
      Televízne stanice informovali, že záplavy, ktoré priniesla búrka, uväznili niekde ľudí, ktorí nerešpektovali príkaz na evakuáciu. 
      Centrum zároveň upozornilo na silný vietor a nebezpečné zosilnenie vlnobitia na celom severnom pobreží Mexického zálivu.
      Už pred príchodom hurikánu Isaac, ktorý zosilnel počas cesty nad teplejšími vodami Mexického zálivu, hlásili z niektorých oblasti zvýšené vlny, prudké zrážky a nárazový vietor. Stav ohrozenia vyhlásili v celkovo štyroch štátoch USA: okrem Louisiany v Mississippi, Alabame a na severozápade Floridy.
      Isaac je prvou veľkou skúškou pre protipovodňovú ochranu New Orleans, posilnenú za miliardy dolárov po hurikáne Katrina, ktorý zdevastoval južné pobrežie USA v roku 2005 a vyžiadal si viac ako 1800 obetí na životoch. Silu Katriny však terajší hurikán ani zďaleka nedosahuje.
      V rámci príprav ženisti po prvý raz uzavreli novú obrovskú bariéru východne od New Orleans. Vzhľadom na hurikán Isaac sa okrem toho takmer úplne zastavila produkcia ropy v časti Mexického zálivu pod správou USA, prevádzku obmedzili tiež prístavy a pobrežné rafinérie.

Zdroj: TASR/Reuters, DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies