Finančný výbor rokoval o návrhu štátneho rozpočtu. K čomu dospel?

NETKY.SK • 18 November 2021, 16:11 • 2 min
Finančný výbor rokoval o návrhu štátneho rozpočtu. K čomu dospel?

BRATISLAVA - Podľa návrhu predloženého ministerstvom financií by malo Slovensko v budúcom roku hospodáriť s deficitom na úrovni 4,94 % hrubého domáceho produktu (HDP). Očakávaný schodok v tomto roku je necelých 8 % HDP.

slovakia

left justify in out

Návrh zákona o štátnom rozpočte na rok 2022 odobril vo štvrtok Výbor Národnej rady (NR) SR pre financie a rozpočet. Poslanci NR SR budú o návrhu rokovať na 51. schôdzi, ktorá sa začína v utorok 23. novembra. 

 

img

 

Celkové príjmy verejnej správy majú budúci rok dosiahnuť 44,2 miliardy eur a výdavky 49,4 miliardy eur. Samotný štátny rozpočet počíta v návrhu s celkovými príjmami v roku 2022 v hodnote takmer 20 miliárd eur a výdavkami 25,4 miliardy eur. Schodok v hotovostnom vyjadrení by tak mal dosiahnuť 5,5 miliardy eur.

 

Prečítajte si tiež: Igor Matovič finalizuje štátny rozpočet na budúci rok. Ekonómovia varujú pred rozhadzovaním!

 

Viacročný rozpočet verejnej správy počíta s tým, že by mal hrubý dlh SR kulminovať v rokoch 2021 a 2022 na úrovni 61,5 % HDP. Následne by mal klesnúť do roku 2024 pod 59 % HDP.

 

img

 

Návrh rozpočtu obsahuje na roky 2022 až 2024 alokáciu peňazí z plánu obnovy v celkovom objeme 4,59 miliardy eur. V budúcom roku má najviac výdavkov z tohto plánu smerovať do zelenej ekonomiky (454 miliónov eur), vzdelávania (323 miliónov eur) a zdravia (218 miliónov eur).

 

Možno vás zaujme: Matovič: Pellegrini a Fico rozdávali a kradli!

 

Rozpočet predtým kritizovali viacerí poslanci. Peter Pellegrini ho dokonca nazval rozpočtom zadlžovania a chudoby.  "Sú to ľudia, ktorí žijú na úplne inej ekonomickej úrovni a vôbec nerozumejú tomu, ako žijú ľudia na Slovensku. Rozpočet v sebe neobsahuje vôbec nič, čo by malo zmierniť následky krízy alebo zlepšiť kvalitu života ľudí na Slovensku," povedal šéf strany Hlas-SD s tým, že rozpočet ohrozí ďalšie fungovanie zdravotníctva.

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies