Ambiciózny projekt. Saudská Arábia plánuje obrovský presklený mrakodrap

NETKY.SK • 31 Júl 2022, 20:00 • 2 min
Ambiciózny projekt. Saudská Arábia plánuje obrovský presklený mrakodrap

Dva zrkadlové mrakodrapy, ktoré sa tiahnu viac ako 100 míľ cez pás púšte a horského terénu. Poskytnúť by mali domov pre 9 miliónov ľudí.

slovakia

left justify in out

Gigantické zrkadlové mrakodrapy

 

Projekt The Line je plánovaný ako lineárne mesto, ktoré by bolo široké len 200 metrov. Tvoriť by ho mali dva dlhé zrkadlovo zapuzdrené mrakodrapy. V  ústrednom bode futuristickej lokality Neom v blízkosti Akabského zálivu, korunný princ kráľovstva Mohammed bin Salman načrtol hlavné aspekty projektu. Jeden z najambicióznejších mestských projektov vybudovaných v modernej dobe.

 

Saudská Arábia zverejnila krátky teaser trailer futuristického komplexu The Line

 

Ekologické prostredie s futuristickou technikou. Aký tu bude život?

Podľa Saudskej Arábie bude umelá inteligencia ústredným prvkom. Obyvatelia by mali zabudnúť na autá. Priestor sa bude pýšiť takmer úplnou udržateľnosťou a regulovanou mikroklímou.

 

 

Obyvatelia budú mať zjednodušený prístup ku všetkým podstatným a každodenným potrebám do piatich minút chôdzou a zároveň budú mať prístup k ďalším výhodám, ako sú vonkajšie lyžiarske zariadenia a „vysokorýchlostná železničná trať s 20 minútovým tranzitom z jedného konca na druhý koniec“.

 

Neom bude fungovať podľa vlastného zakladajúceho zákona. Predstavitelia Saudskej Arábie tvrdia, že nemajú v pláne zrušiť zákaz alkoholu v kráľovstve. Vízia moderného života princa Mohameda je ústredným bodom jeho plánov na transformáciu z ekonomiky závislej od ropy a konzervatívnej spoločnosti.

Princ Mohammed vyhlásil, že projekt The Line je „najviac životaschopným mestom na svete“.

 

 

Portál The Guardian informuje, že prvá fáza projektu, ktorá bude trvať do roku 2030, by stála 1,2 bilióna saudských rijálov (asi 265 miliárd libier), povedal princ Mohammed. Okrem vládnych dotácií by zahŕňali potenciálne zdroje financovania aj súkromný sektor. Počiatočnú verejnú ponuku pre Neom očakávajú v roku 2024.

 

 

Princ Mohammed dúfa v celonárodný populačný boom, aby sa Saudská Arábia stala ekonomickou veľmocou. „Ak chcete zvýšiť kapacitu Saudskej Arábie, získajte viac občanov a viac ľudí v Saudskej Arábii. A keďže to robíme z ničoho, prečo by sme mali kopírovať normálne mestá?“ Neom by mohol vytvoriť až 380 000 pracovných miest. Saudské prognózy hovoria, že kráľovstvo bude mať do roku 2030 až 50 miliónov obyvateľov, z ktorých viac ako polovicu budú cudzinci. Súčasná populácia Saudskej Arábie je necelých 35 miliónov.

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies