Za čo sa ospravedlnil český premiér vo svojom novoročnom prejave?

NETKY.SK • 2 Január 2021, 11:42 • 2 min
Za čo sa ospravedlnil český premiér vo svojom novoročnom prejave?

Rok 2020 bol pre pandémiu koronavírusu jeden z najťažších v histórii Českej republiky. Vo svojom prejave pri príležitosti "osláv" Nového roka to vyhlásil premiér Andrej Babiš.

slovakia

left justify in out

Pandémia podľa českého premiéra aj napriek moderným technológiám odhalila zraniteľnosť ľudí, no zároveň im ukázala, čo je v živote dôležité. 

 

Zlé alebo horšie 

Babiš sa vo svojom prejave ospravedlnil živnostníkom a podnikateľom za protipandemické opatrenia, ktoré zasiahli ich činnosť. "Dobre viem, čo pre živnostníkov znamenali všetky opatrenia, ktoré sme museli prijať. Je mi to ľúto a ospravedlňujem sa, ale volili sme medzi špatným a horším a v tejto situácii ľudské zdravie a životy museli dostať prednosť," vyjadril sa.

 

img

 

Finančné straty v priebehu rokov doženú, ale straty na životoch nie. Predseda českej vlády tiež uznal, že počas pandémie viackrát pochybili. "Ale tiež sme sa poučili," dodal.

 

Skutoční hrdinovia 
Pandémia podľa politika tiež ukázala, koľko žije v krajine neznámych hrdinov. "Napríklad prvá žena, čo si sadla k šijaciemu stroju a ušila prvé rúško. Prvý človek, ktorého napadlo zorganizovať nákupy pre seniorov a doručiť im ich domov. Prvý človek, ktorého napadlo uvariť jedlo pre lekárov a sestry v prvej línii a doviezť im ho," zdôraznil Babiš úsilie ľudí navzájom si pomôcť.

 

img

 

Nutnosť očkovania 
Vakcína od firiem Pfizer a BioNTech, ktorou sa pred pár dňami začalo očkovať, podľa Babiša predstavuje nádej. Český premiér vyzval ľudí, aby ešte niekoľko mesiacov vydržali a zaťali zuby. "Očkovanie je cesta k normálnemu životu, ale tá cesta bude dlhá. Boli sme pred covidom, budeme aj po ňom," povedal na záver Babiš.

 

img


Situácia je podľa protiepidemického systému v Česku kritická. Rizikové skóre, od ktorého závisí zmena protiepidemických opatrení, sa drží na hodnote 90, čo je dosiaľ najviac a zodpovedá piatemu stupňu.

 

Čísla po Novom roku 

Počas prvého dňa nového roka laboratóriá odhalili 3 441 prípadov nákazy koronavírusom, čo je zhruba polovica z vykonaných testov. V krajine v súčasnosti evidujú 115 514 aktívnych prípadov, v nemocniciach leží 5 777 pacientov s potvrdeným ochorením COVID-19 a 868 z nich je vo vážnom stave.

 

img


Celkovo dosiaľ v Česku potvrdili nákazu koronavírusom u viac ako 735-tisíc ľudí a viac ako 600-tisíc sa vyliečilo. Počet pacientov s ochorením COVID-19, ktorí infekcii podľahli, dosiahol 11 827.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies