Hudobník Juraj Růžička predstavuje svoj nový magický album „AURORA“

NETKY.SK • 23 Január 2024, 10:12 • 2 min
Hudobník Juraj Růžička predstavuje svoj nový magický album „AURORA“

Juraj Růžička nahral svoj prvý hudobný album s autorskými skladbami, ktorý pokojne, ticho a láskavo prehovára hlboko do duše. Album „Aurora“ je unikátny svojou krehkou krásou a krištáľovo čistým zvukom, a harmonicky v sebe spája svet klasickej hudby so svetom magickej a farebnej elektronickej fúzie.

slovakia

left justify in out

Juraj Růžička, hudobný skladateľ, aranžér, skúsený filmový orchestrátor a ocenený koncertný klavirista, v albume Aurora skombinoval všetky svoje schopnosti a vytvoril tak mimoriadny hudobný počin, ktorý v dnešnej dobe prináša krásu, zastavenie sa a vnútorný pokoj.

 

O albume „AURORA“

Album „Aurora“ vznikal postupne v priebehu 10 rokov a reflektuje zásadné míľniky v skladateľovom živote. Najstaršia skladba na albume, nežná uspávanka s názvom „Angel“ vznikla v roku 2014 v období narodenia jeho prvého syna, a najnovšia skladba z konca roku 2023, „Lullaby for the Soul“ je skomponovaná v ťažkom období, kedy Jurajovi zomrel milovaný otec.

 

„Skladby, ktoré zaznejú na albume Aurora, vznikali ako moja úľava a útočisko pred svetom. V náročnom období môjho osobného boja s úzkosťou, stresom a nespavosťou, a v čase, kedy celý svet zažíval výnimočne ťažké chvíle, bola pre mňa táto hudba oázou a požehnaním.“ hovorí Juraj Růžička.


Ďalšou inšpiráciou bola pre Juraja spolupráca s jeho manželkou, dirigentkou a speváčkou Michaelou Rózsa Růžičkovou. Jej éterické vokály sa prelínajú celým albumom, v skladbách Distant Voices a Breathing prinášajú do kompozície nadpozemskú farebnosť a hlbokú intimitu.


„Michaelin hlas je pre mňa obrovským zdrojom inšpirácie. V štúdiu je neuveriteľne kreatívna. Mojej hudbe dokonale rozumie a inštinktívne jej dodá presne to, čo tam patrí. Jej hlasový prejav a la Lisa Gerrard je výnimočne krásny, a to, že má klasickú spevácku techniku znamená, že prakticky nemá obmedzenie. Jej hlas je môj najobľúbenejší hudobný nástroj.“ dodáva Juraj Růžička.

Album Aurora je orámovaný dvoma skladbami, ktoré sú najkomplexnejším výsledkom tejto spolupráce: skladby Into the Dream a Rising Sun vznikli v období, kedy Juraj a Michaela hrávali spoločne recitály klasickej hudby. Into the Dream, inšpirovaný piesňou Richarda Straussa „Morgen“, a „Rising Sun“, inšpirovaný piesňou „Zdes khorosho“ od Sergeja Rachmaninova zachytávajú esenciu týchto nádherných klasických diel a prinášajú do nich magickú vrstvu elektronických hudobných nástrojov. Výsledkom je výnimočná fúzia, farebná a hlboko emotívna.

 

O autorovi

Juraj Růžička(1986) patrí k mladej generácii skladateľov, ktorý tvorí v oblasti filmu, scénickej hudby aj autorskej tvorby. Už 17 rokov pôsobí hlavne na českej hudobnej scéne, kde je vyhľadávaným orchestrátorom filmovej hudby (zoznam spoluprác na IMBD) a spolupracuje s najvýraznejšími hudobníkmi česko-slovenskej, aj medzinárodnej hudobnej scény – Carl Davis, Javier Navarrete, Jan P. Muchow, Jiří Hájek, Michal Novinski, Jakub Kudláč a ďalší.


Slovenskému publiku sa predstavil predovšetkým ako výnimočný hudobný aranžér, ktorý spolupracuje na významných a popredných hudobných projektoch - za všetky spomeňme napríklad Symfóniu o Zemi, výnimočný projekt festivalu VivaMusica! k príležitosti 60. narodenín dokumentaristu Pavla Barabáša, koncert k 100. výročiu  SOZA, pre ktorý napísal orchestrálne aranžmá z diela Gejzu Dusíka, alebo každoročné udeľovanie slovenských filmových cien Slnko v sieti, kde sa predstavuje nie len ako aranžér orchestrálnych verzií slovenských popových piesní (Atlantída, Piargy, Láska neumiera, Lovestory, Slovensko moje a ďalšie), ale aj ako skladateľ hudobného podkresu celého večera.

Juraj Růžička je okrem iného aj ocenený koncertný klavírista a vyhľadávaný komorný hráč. Ako sólista sa predstavil na albume „Live in Studio“, ktorý vyšiel v roku 2023, a na svojom autorskom singli „Fantasia“ pre sólový klavír.

Aj keď sa už dnes aktívne nevenuje koncertovaniu, klavír zostáva jeho hlavným výrazovým prostriedkom. Spoločne s jeho hlbokou znalosťou klasickej symfonickej inštrumentácie a láskou k elektronickej hudbe tvorí základný kameň jeho špecifického hudobného jazyka a výnimočne farebných orchestrálnych aranžmánov.


Album Aurora vznikal v Prahe a v Újezdě v Českej republike, obsahuje 11 skladieb a vyšiel 6. 1. 2024 v digitálnej podobe na všetkých streamovacích platformách:
Spotify: https://open.spotify.com/album/2hjaQSXbSyItPcOHav6qZp...
Apple Music: https://music.apple.com/us/album/aurora/1724079387
Amazon Music: https://music.amazon.com/albums/B0CRHYQFPK...
YouTube Music: https://music.youtube.com/playlist...
Tidal: https://tidal.com/album/338311076
Deezer: https://deezer.page.link/6QngoYaUxXYtGqYw5



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Juraj Ruzicka Music, Foto: Juraj Ruzicka Music
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies