Od zajtra žijeme na ekologický dlh. Ako veľmi sa situácia zmenila za uplynulých tridsať rokov?

NETKY.SK • 27 Júl 2022, 17:54 • 2 min
Od zajtra žijeme na ekologický dlh. Ako veľmi sa situácia zmenila za uplynulých tridsať rokov?

Predošlý rok nastal tzv. Earth Overshoot Day, teda deň, odkedy žijeme na ekologický dlh, 30. júla 2021 a trend je neúprosný – od okamihu, kedy je deň vyčerpania prírodnej kapacity planéty známy, prichádza stále skôr. Prvé merania v 70. rokoch 20. storočia ho datovali na december.

slovakia

left justify in out

Kým v roku 1971, kedy bol tento deň stanovený po prvý raz, išlo o dátum 25. december, v súčasnosti nastáva už v júli, čo znamená, že ľudstvo už zhruba v polovici roka spotrebuje viac prírodných zdrojov, ako dokáže planéta v priebehu roka obnoviť.

 

Trend narušil naposledy pandemický rok 2020, kedy tento deň nastal 22. augusta. Platforma Global Footprint Network, ktorá dátum vyčerpania prírodnej kapacity Zeme zverejňuje, upozornila, že rok 2020 nám poskytol „bezprecedentnú príležitosť vidieť, že krátkodobo vieme znížiť spotrebu a využitie prírodných zdrojov.“

 

Prečítajte si aj: Módny editoriál manželov Zelenských pobúril slovenskú političku!

 

img


„Dostávame stále jasnejšie správy o tom, že náš prístup k planéte sa musí zmeniť, prinášajú ich expertné organizácie, ale dôsledky nášho prístupu cítime tieto dni v podobe extrémnej vlny horúčav už doslova na vlastnej koži. Deň, odkedy žijeme na ekologický dlh, nás upozorňuje, že si „spotrebúvame budúcnosť". Zároveň nám ukazuje, že len riešenia založené na šetrnom využívaní prírodných zdrojov a obnove prírodných prostredí nám môžu pomôcť uchovať zdravie planéty a aj nás všetkých,“ hovorí Miroslava Plassmann, riaditeľka WWF Slovensko.

 

Pri príležitosti Earth Overshoot Day konštatuje aj platforma Global Footprint Network, že jednotlivci majú silu ovplyvniť svoju spotrebu a zlepšiť situáciu vo svojich domovoch a v komunite, no „najväčší potenciál pre rozsiahlu zmenu majú vlády a firmy, keď zosúladia svoje politiky a stratégie s možnosťami planéty“.

 

img

 

S tipmi v oblasti stravovania má ambíciu pomôcť verejnosti aj nová kampaň WWF a Tesco: Dobré pre vás, dobré pre planétu, ktorá prináša šesť princípov, ako sa stravovať zdravo a zároveň udržateľne, patrí medzi ne znižovanie množstva potravín, ktoré končia ako odpad alebo uprednostnenie rastlinných potravín.

 

Produkcia potravín sa podieľa na zhruba 35% celkových globálnych emisií skleníkových plynov spôsobených človekom. Najvyšší diel zodpovednosti za „potravinové emisie“ nesie práve produkcia potravín živočíšneho pôvodu – mäsa, hydiny a mliečnych výrobkov, vrátane pestovania plodín na kŕmenie dobytka – tvorí až 57 % potravinových emisií.

 

Mohlo by vás zaujímať: Boris Johnson: Zelenskyj je hrdinom dnešnej doby. Aké vyznamenanie si od neho ukrajinský prezident prevzal?

 

img


„Posunúť“ Earth Overshoot Day je dnes jedna z kľúčových výziev, ktorej čelíme. Pred niekoľkými dňami Medzivládna vedecko-politická platforma OSN pre biodiverzitu a ekosystémové služby (IPBES) v správe upozornila, že rozhodnutia politikov a ekonomických lídrov sa stále pozerajú na prírodu cez prizmu krátkodobého ekonomického zisku a ignorujú ďalšie hodnoty – od vplyvu na kvalitu a zdravie ľudí, cez zmierňovanie klimatickej zmeny a predchádzanie prírodným katastrofám, až po príspevok ku kultúrnej identite. IPBES už v skoršom reporte upozornilo, že hrozí vyhynutie až miliónu druhov rastlín a živočíchov.


Relax: V Trenčianskych Bohuslaviciach vypukne v piatok Žákovic Open, brány festivalu sa otvárajú o 15:00!

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona