AKTUALIZÁCIA: Útok v Miloslavove riešia politici aj Žilinka. Hamran ich varuje

NETKY.SK • 7 Január 2022, 06:07 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Útok v Miloslavove riešia politici aj Žilinka. Hamran ich varuje

BRATISLAVA - Vlnu kritiky a vyjadrení spustil nedávny prípad z Miloslavova, kde tínedžeri napadli 11-ročné dievča.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 7. januára, 10:42

 

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO) odmieta tvrdenia, že polícia v prípade napadnutia 11-ročného dievčaťa v Miloslavove nekoná. Dočasne poverený policajný prezident Štefan Hamran ho ubezpečil, že celému prípadu venujú maximálnu pozornosť. Mikulec to uviedol na sociálnej sieti.

 

„To, že verejnosť nevie a ani nemá vedieť o každom ich kroku, predsa nemá vytvárať priestor na spochybňovanie ich práce. Polícia okrem represívnej činnosti pri takýchto incidentoch pôsobí významným spôsobom aj preventívne,“ skonštatoval Mikulec.

 

 

Preventisti v Policajnom zbore aj pracovníci prevencie kriminality majú podľa ministra v predškolských a školských zariadeniach prednášky, venujúce sa aj témam diskriminácie, psychickej, fyzickej či virtuálnej šikane. „Školské zariadenie v Miloslavove podľa mojich informácií nebolo výnimkou,“ podotkol.

 

Prečítajte si tiež: Telo nezvestného policajta našli v kufri auta

 

Minister chápe, že sa prípadom zaoberá aj Boris Kollár a rád sa s ním stretne, aby o prípade diskutovali. „V tejto chvíli však považujem za mimoriadne dôležité nerozdúchavať vášne (obzvlášť v tak citlivom prípade) a nechať políciu robiť si svoju prácu,“ poznamenal.

 

Šikana medzi mladistvými v online priestore alebo mimo neho je podľa Mikulca veľmi vážna a pre všetky strany citlivá téma. Zhodnotil, že úlohou polície nie je suplovanie výchovy za rodičov či školu. „Práve oni sú najbližším kontaktom, ktorý dokáže pomôcť a usmerniť. Polícia nastupuje tam, kde zlyhali iní,“ tvrdí.

 

 

Štefan Hamran vyzýva politikov a verejnosť, aby boli vo vyjadreniach v tomto prípade zdržanliví.  Predčasné závery a eskalovanie napätia podľa neho sťažuje vyšetrovanie. O incident sa intenzívne zaujíma a komunikuje o ňom priamo s riaditeľom Krajského riaditeľstva Policajného zboru Bratislava. „V súčasnom štádiu vyšetrovania Policajný zbor už disponuje informáciami, ktoré nemá k dispozícii široká verejnosť, politici a ani médiá,“ tvrdí.

 

Prokuratúra garantuje komplexné objasnenie okolností prípadu. Generálny prokurátor Maroš Žilinka uložil krajskému prokurátorovi v Bratislave bezodkladne preskúmať postup a konania orgánov činných v trestnom konaní, vrátane správnosti právneho posúdenia skutku v trestnej veci. Informoval o tom hovorca Generálnej prokuratúry (GP) SR Dalibor Skladan.

 

img

 

Žilinka tiež uložil krajskému prokurátorovi, aby sa zaoberal udalosťami komplexne, nielen z pohľadu trestnoprávneho, ale aj možného uplatnenia oprávnení prokurátora v netrestnej oblasti – starostlivosti o maloletých. „Zároveň vo veci nariadil správovú povinnosť vo vzťahu k trestnému odboru a netrestnému odboru GP SR, ktorých prokurátori budú vo veci vykonávať dohľad nad činnosťou podriadených prokurátorov,“ priblížil Skladan. Dodal, že Žilinka si vyhradil aj pravidelné informovanie o stave trestného konania.

 

Pôvodný článok: 

 

Predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) vyhlásil, že v súvislosti s prípadom predvolá na najbližšiu koaličnú radu ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO).  Chce od neho počuť, akým spôsobom sa v krajine zamedzí šikane detí.

 

„Voči šikane detí sa musíme ako spoločnosť ostro ohradiť a postaviť,“ zdôraznil Kollár. Od Mikulca chce preto počuť, ako chce zamedziť tomu, aby sa podobné prípady opakovali. „Keď to bude nutné, vyvolám zmenu Trestného zákona, aby takéto deti, ktoré iné šikanujú, skončili v reedukačných centrách až do svojej dospelosti,“ uviedol Kollár. Pripomenul, že spoločnosť sa dozvie len o časti takýchto prípadov, šikanu je preto podľa neho potrebné radikálne riešiť.

 

 

Prípad by sa mal prerokovať aj na najbližšom mimoriadnom branno-bezpečnostnom výbore parlamentu. „O zaradenie tohto bodu som požiadal jeho predsedu, kolegu Juraja Krúpu (OĽaNO). Preveríme všetky podozrenia, ktoré prípad sprevádzajú. Hlavne, či polícia a prokuratúra urobili všetko, čo mali,“ uviedol na sociálnej sieti podpredseda Národnej rady SR za OĽaNO Gábor Grendel.

 

Prečítajte si tiež: Podvodníci bez chrbtovej kosti okradli aj rodiny s deťmi! Podvedení prišli o viac ako milión eur!

 

Polícia pre napadnutie 11-ročného dievčaťa v Miloslavove začala trestné stíhanie vo veci lúpeže. Zároveň nevylúčila, že môže dôjsť k prekvalifikovaniu skutkovej podstaty trestného činu. „Medializované informácie o pôsobení organizovanej skupiny takzvaného 'detského gangu' v obci potvrdiť nemôžeme. Rovnako neevidujeme zo strany občanov doposiaľ žiadne oznámenie alebo podanie, ktoré by sa týkalo takéhoto konania 'gangu' v uvedenej obci ani v blízkom okolí,“ dodala polícia.

 

 

Podľa medializovaných informácií kamaráti napadli, opili a vyzliekli dievča 2. januára v Miloslavove. Incident si mali nakrútiť na telefón a zverejniť na sociálnych sieťach. Celé sa to malo odohrať v obci v areáli bývalého družstva. Na zverejnenom videu by mali byť deti vo veku 14, 15 a 16 rokov. Podľa medializovaných informácií takýto prípad by nemal byť jediný a táto skupina už mala zaútočiť na deti aj v minulosti.

 

Možno vás zaujme: Muž napadol kňaza počas liturgie

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona