Kanada začala s očkovaním proti ochoreniu COVID-19. Po kritike plánuje rozdávať nevyužité vakcíny chudobným krajinám

NETKY.SK • 14 December 2020, 21:05 • 2 min
Kanada začala s očkovaním proti ochoreniu COVID-19. Po kritike plánuje rozdávať nevyužité vakcíny chudobným krajinám

TORONTO - Kanada v pondelok začala s očkovaním populácie proti ochoreniu COVID-19. Zaradila sa tak ku štátom, ktoré sa ako prvé rozhodli potlačiť pandémiu koronavírusu prostredníctvom vakcinácie obyvateľstva.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Prvými Kanaďanmi, ktorí dostali premiérové dávky v rámci štátneho očkovacieho programu, boli piati pracovníci "v prvej línii" v jednej z torontských nemocníc.

 

V Ontáriu začali s očkovaním 

Vôbec prvú dávku vakcíny dostala Anita Quidangenová, ktorá počas vypuknutia pandémie pracovala v opatrovateľskom dome Rekai Center v metropole provincie Ontário.

"Pre vedu to predstavuje deň víťazstva. Zlomíme chrbát tomuto hroznému vírusu," vyhlásil prezident a výkonný riaditeľ torontskej University Health Network Kevin Smith.

 



Kanadská vláda sa dohodla s nemeckou spoločnosťou BioNTech a jej americkým partnerom Pfizer na dodávke 249-tisíc dávok do konca tohto roka.

 

V provincii Ontário dostali v nedeľu večer 6-tisíc dávok vakcíny od spomenutých firiem a plánujú ich podať približne 2500 zdravotníckym pracovníkom.

 

"Mám radosť, že sa v Ontáriu podávajú prvé vakcíny Pfizer. Prichádza čas ukončiť pandémiu COVID-19," uviedol na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter premiér Ontária Doug Ford.

 

Prečítajte si tiež: Rusi priznali, že ich vakcína má jeden malý "háčik"

 

Po kritike plánuje nevyužité vakcíny rozdávať
Kanada má zmluvy s ďalšími šiestimi výrobcami očkovacích látok a v súčasnosti prehodnocuje ďalšie tri vakcíny, vrátane tej od spoločnosti Moderna, o ktorej kanadské zdravotnícke orgány uviedli, že by mohla byť čoskoro schválená.

 



Kanada zakontrahovala pre obyvateľstvo viac dávok, ako je potrebné, nevyčerpané zásoby však plánuje bezplatne darovať chudobným krajinám.

 

Toto rozhodnutie prišlo však potom, čo Kanadu skritizovali viaceré krajiny, pretože si zazmluvnili toľko kusov očkovacej látky, ktorou by mohli svoju populáciu zaočkovať aj päťkrát.  

 

Mohlo by vás zaujímať: Koľko Slovákov by sa dalo zaočkovať proti koronavírusu?

 

Vakcíny majú byť rovnomerne prerozdeľované

Dokonca aj viaceré vplyvné nevládne organizácie ako AI, Frontline AIDS, Global Justice Now či Oxfam vyzvali všetky vlády a farmaceutické firmy, aby zaistili široké prerozdelenie vakcíny proti ochoreniu COVID-19.

 

Taktiež odporúčania Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) zdôrazňujú význam globálneho vakcinačného programu COVAX, ktorý má zaistiť rovnomernú distribúciu vakcín. Do projektu sa zapojilo 189 krajín, USA však nie.

 

COVAX predpokladá, že do konca budúceho roka sa podarí distribuovať približne dve miliardy dávok vakcín, čo by však vystačilo len pre 20 % svetovej populácie, ktoré sú súčasťou mechanizmu.

 

Ak sa aktuálna situácia nezmení, takmer 70 chudobných krajín bude budúci rok schopných zaočkovať proti covidu-19 iba každého desiateho človeka, upozorňuje Amnesty International.

 

Prečítajte si viac: V Británii sa už začalo s očkovaním proti ochoreniu COVID-19, vakcínu už prijala 90 ročná starenka

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies