Hrnčiar sa pýta Smeru, dokedy chce čakať s riešením útokov psov

NETKY.SK • 16 August 2013, 11:00 • 2 min
Hrnčiar sa pýta Smeru, dokedy chce čakať s riešením útokov psov

BRATISLAVA - Ak sa problematika útokov psov nezačne čím skôr riešiť, môže to mať tragické následky. Upozorňuje na to poslanec Mostu-Híd Andrej Hrnčiar, ktorý sa o riešenie situácie pokúšal v máji v parlamente. Jeho novela zákona o psoch mala trestať nezodpovedných majiteľov psov, nie samotné zvieratá.

slovakia

left justify in out

Hrnčiar poukazuje na množiace sa útoky. "Útoky psov na iné zvieratá a na ľudí sú čoraz častejšie. Aspoň raz mesačne sa o takýchto prípadoch dozvedáme z novín a televíznych správ," uviedol. Poslancov vládneho Smeru-SD, od ktorých závisí prijatie zákonov v parlamente, sa pýta, "dokedy sa chcú ešte nečinne prizerať a koľko tragédií sa má ešte stať, aby sa rozhodli tento problém riešiť legislatívnou cestou".

V parlamente bola ešte v marci aj novela zákona o psoch z dielne ministerstva pôdohospodárstva. Okrem iného obsahovala zoznam nebezpečných psov. Novela mala sprísniť pravidlá pre majiteľov psov niektorých kategórií. Držať alebo vodiť psa so sprísneným držaním by podľa novely mohol iba človek odborne spôsobilý na jeho ovládanie. Opozícia novelu kritizovala, podľa nej mala trestať aj zodpovedných majiteľov psov. O vládnej právnej norme zatiaľ parlament nerozhodol.

Neskoršia Hrnčiarova novela počítala s niekoľkými trestami pre majiteľov psov, ktorých miláčikovia napadnú a ublížia inému človeku alebo zvieraťu. Hroziť im malo väzenie od šiestich mesiacov až do piatich rokov. Právnou normou chcú dosiahnuť, aby si majitelia psov uvedomili, že sú za svojich miláčikov zodpovední a že môžu byť potrestaní za ich konanie.

Poslanec nepredpokladá, že zákon prinúti majiteľov psov správať sa okamžite zodpovednejšie. "Ale ľudia, ktorí sa stanú obeťami psích útokov budú mať väčšiu istotu, že sa celý prípad nezametie pod koberec a zodpovední budú potrestaní. A to bude motivovať aj nezodpovedných majiteľov psov," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies