REPORTÁŽ: Najpočúvanejší spevák v Čechách a na Slovensku Mikolas Josef: V Čechách mnohí netušia, že som Čech

NETKY.SK • 16 Jún 2020, 14:48 • 2 min
REPORTÁŽ: Najpočúvanejší spevák v Čechách a na Slovensku Mikolas Josef: V Čechách mnohí netušia, že som Čech

Pracoval ako robotník na stavbe, upratoval kancelárie, vyskúšal si herectvo, aj modeling. Dnes spieva na svetových pódiách. Jeho singel Acapella má na Youtube viac ako 11 miliónov zhliadnutí. Česká hviezda Mikolas Josef prišiel do Bratislavy predstaviť pieseň Colorado. Vo svojom nabitom programe si našiel čas aj na rozhovor pre Netky.

slovakia

left justify in out

 

V roku 2018 reprezentoval Česko na Eurovision Song Contest, kde obsadil konečnú 6. priečku. Spevák si vyskúšal viaceré zamestnania, no nakoniec zakotvil pri speve.

 

"Modeling a herectvo sú pekné veci, ale moja cesta k spievaniu začala hraním na ulici, čo som robil dva roky. Chodil som na strednú, požičal som si od otca auto a išiel som do Nemecka, do Rakúska. Hral som aj v Prahe v metre, v Nórsku. To boli dva roky môjho života, kedy som jazdil a zarábal som peniaze na svoju prvú tvorbu. Okrem toho som upratoval v štúdiu, kde som sa učil produkovať hudbu. Postupom času to dospelo k tomu, že som vydal pieseň Lie to me, s ktorom som bol na Eurovízii."

 

 

Mikolasova pieseň Colorado bola vydaná pre Česko a Poľsko už v novembri minulého roka. Singel, ktorý má na youtube viac ako 6 miliónov videní, sa konečne dočkal predstavenia aj na Slovensku. "Pieseň je o tom ako sa komplexne odsťahovať z mesta a žiť niekde inde a slobodne. Ono sa to aj stalo, takže je to také zvláštne. Som človek, ktorý dlho nemal žiadny úspech. Ten teraz prišiel a nie všetky veci sú príjemné v spojitosti s tým byť všade videný a byť všetkým na očiach. Občas sa človek chce zbaliť a ísť niekam preč. A nie mať za sebou kopu ľudí, ktorí ho stále sledujú. A trochu byť človekom, ktorý býval pred tým. Takže pieseň je trochu osobná."

 

Situácia okolo koronavírusu zasiahla všetkých umelcov. Mikolas využil čas zrušených koncertov a natáčaní na novú tvorbu. "Bola to pre mňa obrovská zmena, pretože zrazu človek môže sedieť doma. My sme jazdili z jedného miesta na druhé. Zrazu som doma sedel na zadku. Bolo to krásne v tom, že som sa dostal sám k sebe a môj kreatívny proces bol oveľa efektívnejší." Hudba sa kvôli opatreniam presúva do online priestoru, čo však Mikolasovi veľmi nevyhovuje: "Ja to odmietam robiť. Videl som pár online koncertov, ale nie je to pre mňa ten zážitok, ktorý je spojený s hudbou. Nie je to o tom zdieľať s niekým energiu naživo. Ja si radšej počkám a urobím tie koncerty poriadne, keď tam budú ľudia môcť prísť."

 

img

 

Mikolasova tvorba je známa v celej Európe, na Slovensko zavítal druhýkrát. A nie posledný. "Prvýkrát som bol v Bratislave na prednáške pre magazín Forbes 30 pod 30. Je to zvláštne, že som sa sem nedostal o niečo skôr, pretože hovoríme rovnakým jazykom a sme si veľmi blízki. Neviem, prečo sa to v iných krajinách rozbehlo skôr ako tu na Slovensku. Asi všetko má svoj čas. Veľa ľudí ešte v Čechách netuší, že ja som Čech. Preto to musíme povedať aj na Slovensku, že som zo Znojma. Tam tu hudbu robím."

 

Mikolasa najbližšie slovenskí fanúšikovia uvidia v septembri na odovzdávaní cien Social Awards. Plánuje tiež hrať v slovenských kluboch a pripravuje turné, o ktorom bude čoskoro informovať.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona