Bratislavská Patrónka dostane nový šat, župa tam vybuduje multifunkčný areál

NETKY.SK • 24 November 2020, 14:38 • 2 min
Bratislavská Patrónka dostane nový šat, župa tam vybuduje multifunkčný areál

BRATISLAVA 24. novembra (SITA) – Bratislavský samosprávny kraj (BSK) predstavil projekt revitalizácie rozsiahleho priestoru v lokalite bývalej továrne na Patrónke v Bratislave. Vzniknúť tu má viacúčelový areál s priestormi pre školstvo, kultúru, umenie, športové podujatia a ďalšie voľnočasové aktivity.

slovakia

left justify in out

„Vybudovanie multifunkčného areálu na Patrónke je bez preháňania unikátny a ambiciózny projekt, ktorý nielenže oživí túto lokalitu, ale tiež prinesie pre obyvateľov množstvo atraktívnych funkcií. Našim zámerom je, aby v areáli vznikol priestor pre školstvo, kultúru, umenie, či šport. Dôležitou súčasťou priestoru má byť aj pamätník reflektujúci na smutnú židovskú históriu v tejto lokalite. Projekt má nielen lokálny, ale i nadmestský význam. Na Slovensku ide o jedinečný projekt svojho druhu,“ priblížil predseda bratislavského kraja Juraj Droba. Župní poslanci budú o revitalizácii rokovať na decembrovom Zastupiteľstve BSK.

 

img

Projekt počíta aj so zachovaním historických stavieb, či už väčších, alebo viacerých menších objektov, ktoré majú svoje hodnoty a spoločne tvoria celkový kontext prostredia. Pôvodné obnovené objekty budú podľa potreby doplnené novými. Areál vlastní Bratislavský samosprávny kraj, jednotlivé budovy prenajíma menším podnikom. 

 

img

 

Vynovený priestor bude určený pre širokú verejnosť i pre Domov sociálnych služieb Rosa, ktorý sa aktuálne v areáli nachádza. Má tu vzniknúť aj nová škola a kultúrno-kreatívne centrum pre ľudí z blízkeho aj vzdialenejšieho okolia.

 

img

 

Projekt počíta aj s novými cyklotrasami prepájajúcimi bratislavskú ZOO so Železnou studienkou. Župa uvažuje aj s revitalizáciou nábrežia pôvodného vodného toku Vydrice s dôrazom na zachovanie existujúcej zelene.

 

 

„Ideový zámer pripravujeme v spolupráci so súkromným sektorom. Projekt bude rozdelený na niekoľko etáp a prvé výsledky, najmä pre verejnosť, by mohli byt viditeľné už v roku 2022,” dodala riaditeľka BSK Patrícia Mešťan.

 

img

 

Názov lokality vznikol podľa hovorkyne BSK Lucie Forman začiatkom 20. storočia a bol hovorovým označením pre továreň na patróny, ktorú postavil viedenský podnikateľ Juraj Roth.

 

V roku 1918 ju prevzal Československý štát a z bezpečnostných dôvodov bola v rokoch 1935-1938 postupne likvidovaná, čo urýchlila aj tragická udalosť v roku 1930, keď pri výbuchu náplne do patrónov zhorelo sedem robotníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies