Na svahu hrozí očná slepota, dôležité sú slnečné okuliare

NETKY.SK • 9 December 2019, 9:26 • 2 min
Na svahu hrozí očná slepota, dôležité sú slnečné okuliare

BRATISLAVA - Na zasnežených zjazdovkách sú oči vystavené často až stonásobne silnejšiemu pôsobeniu UV žiarenia ako počas priemerného letného dňa.

slovakia

left justify in out

Vysoká intenzita svetla môže spôsobiť až dočasnú slepotu. Zrak si preto treba chrániť slnečnými okuliarmi, radí optometristka Katarína Bašnáková.

 

„Silné UV žiarenie na horách môže poškodiť rohovku. Niektoré štúdie hovoria, že môže urýchliť aj vznik degenerácie makuly – centra najostrejšieho ľudského videnia,“ vysvetlila. Dostatočnú UV ochranu neposkytujú podľa optometristov ani všetky druhy kontaktných šošoviek.

 

img

 

Kvalitné slnečné okuliare by mali byť podľa očných lekárov na horách nutnosťou každého lyžiara aj nelyžiara. „Dôležité je zapamätať si číslo 400 nanometrov. UV filter s touto vlnovou dĺžkou poskytuje štandardný stopercentný systém ochrany," uviedla Bašnáková.

 

Pri výbere okuliarov je dôležitá tiež správna priepustnosť svetla slnečných skiel. "Siahnite po kategórii štyri. Ide o veľmi tmavý filter, vhodný k moru a do hôr," radí lekárka. Takéto okuliare majú blokovať takmer 92 – 97 percent žiarenia. Pri šoférovaní je však potrebné takéto okuliare odložiť, skresľujú vnímanie farieb a línií, upozorňujú odborníci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona