Hraško chce rozšíriť možnosti náhrad pri pojednávaniach

NETKY.SK • 20 Apríl 2015, 15:50 • 2 min
Hraško chce rozšíriť možnosti náhrad pri pojednávaniach

BRATISLAVA – Zefektívniť využívanie nároku na náhradu pri odročení pojednávania a upraviť sankcie za obštrukcie v konaní vo všetkých prípadoch, keď sa účastník alebo jeho právny zástupca nedostaví na pojednávanie, navrhuje v novele Občianskeho súdneho poriadku poslanec Národnej rady SR za OĽaNO Igor Hraško.

slovakia

left justify in out

Zákon podľa poslanca za obyčajných ľudí v súčasnosti upravuje len dve zo štyroch možných situácií, ktoré môžu v praxi nastať. Preto dopĺňa možnosť, aby si nárok na náhradu pri odročení pojednávania mohol uplatniť účastník konania, ktorý nie je zastúpený advokátom, a na pojednávanie sa dostaví, pričom advokát zastupujúci druhého účastníka (protistranu) sa na pojednávanie nedostaví. Poškodený účastník konania by podľa Hraška mal mať nárok na náhradu vo výške 100 eur. Ak sa účastník konania bez právneho zastúpenia na pojednávanie nedostaví a advokát zastupujúci protistranu sa na pojednávanie dostaví, protistrana má nárok na náhradu vo výške 15 eur. 

 

Hraško pri navrhovaní zákona prihliadal na slabšie postavenie účastníka konania, ktorý nie je zastúpený advokátom, vo väčšine prípadov najmä pre zlú finančnú situáciu. „Zavedenie sankcie pri jeho nedostavení sa na pojednávanie v prípade, ak by sa advokát zastupujúci protistranu na pojednávanie dostavil, vo výške 100 eur, by mohlo mať negatívne finančné dopady na jeho životnú situáciu,“ vysvetľuje poslanec OĽaNO. Finančná záťaž v podobe sankcie je z toho dôvodu vyššia na strane účastníka konania, ktorý má právne zastúpenie, keďže má podľa opozičného poslanca lepšie možnosti zabezpečiť svoju účasť, respektíve účasť svojho právneho zástupcu na konaní, ako ten účastník konania, ktorý sa obhajuje sám. 

Návrh prerokuje parlament na májovej schôdzi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies