Brazílsky prezident chce bojovať proti odlesňovaniu v Amazónii. Experti iba krútia hlavami

NETKY.SK • 29 Jún 2021, 15:41 • 2 min
Brazílsky prezident chce bojovať proti odlesňovaniu v Amazónii. Experti iba krútia hlavami

BRAZÍLIA - Brazílsky prezident Jair Bolsonaro posiela vojakov späť do Amazónie, aby tam posilnili boj proti ťažbe dreva a ďalšiemu nelegálnemu odlesňovaniu.

slovakia

left justify in out

Jeho nariadenie stanovuje nasadenie vojakov v štátoch Pará, Amazonas, Mato Grosso a Rondônia do konca augusta. Nariadenie, ktoré vyšlo v pondelok v oficiálnom vestníku, neuvádza detaily o počte nasadených vojakov ani nákladoch na operáciu.

 

Nelegálne odlesňovanie trápi celý svet
Viceprezident Hamilton Mourao tento mesiac informoval, že nasadenie vojakov v Amazónii predĺžia o dva mesiace, keďže prichádza obdobie sucha, keď ľudia spaľujú lesy, aby vyčistili pôdu pre poľnohospodárske účely.

Odlesňovanie Amazonského pralesa niekoľko rokov stúpa, pričom po zvolení Bolsonara v roku 2018 prudko vzrástlo. Vlani dosiahlo úroveň, ktorú podľa oficiálnych dát nezaznamenali od roku 2008.

 

img

 

Podľa údajov siete neziskových organizácií, univerzít a technologických spoločností MapBiomas Project až 98,9 % odlesňovania naznačuje ilegalitu. Sieť zistila, že brazílsky regulátor životného prostredia vymeral pokuty iba v 5 % z týchto prípadov.

 

Bolsonarove misie sú neúčinné
Najnovšie nasadenie vojakov je už tretie za Bolsonara. Predošlé sa skončilo v apríli. Každá misia zahŕňala tisícky vojakov, ktorí však boli podľa environmentálnych odborníkov nedostatočne pripravení a ich účinnosť bola obmedzená.

Márcio Astrini zo skupiny neziskoviek Observatório do Clima nazval najnovšie nasadenie vojakov len zastieracím manévrom vlády, ktorý jej umožní tvrdiť, že bojuje proti odlesňovaniu.

 

img

 

Zároveň poznamenal, že predošlá úspešná iniciatíva, ktorú zväčša financovali Nórsko a Nemecko, je suspendovaná od roku 2019.

Odlesňovanie v Amazonskom pralese vyvoláva medzinárodné pohoršenie a nedávno americká administratíva Joea Bidena vyzvala Bolsonara na tvrdší prístup k nelegálnemu odlesňovaniu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies