Dážď Austrálii priniesol miernu úľavu, no požiare pretrvávajú

NETKY.SK • 21 Január 2020, 16:10 • 2 min
Dážď Austrálii priniesol miernu úľavu, no požiare pretrvávajú

Hoci priniesli dažde oblastiam, ktoré boli sužované lesnými požiarmi v Austrálii miernu úľavu, intenzívne požiare stále pretrvávjú.

slovakia

left justify in out

Meteorologická služba (BOM) a Svetová meteorologická organizácia (WMO) poukázali na katastrofálny rozsah tohtoročných lesných požiarov, ktorý je vo veľkej miere zapríčinený dlhoročným suchom v rokoch 2017 až 2019.

 

V mnohých oblastiach aj vysokými teplotami, ktoré pretrvávajú už minimálne od začiatku roka 2019. Rok 2019 bol v Austrálii historicky najteplejší a aj najsuchší.

 

 

V Austrálii horí však každý rok, no tohtoročná sezóna lesných požiarov, ktorá začala už počas septembra 2019 v južných oblastiach štátu Queensland sa v priebehu jari a leta veľmi rýchlo rozšírila až do štátov Nový Južný Wales a Viktória. Kritická situácia panovala v mnohých oblastiach až do 15. januára 2020.

 

Zatiaľ bolo požiarmi zasiahnuté územie s celkovou plochou približne 110-tisíc kilometrov štvorcových

 

Zdevastovanie ekosystémov a ľudských osídlení

Doposiaľ si požiare vyžiadali 28 ľudí a zničených bolo 4 000 budov. Lesné požiare spôsobili aj výrazné zhoršenie kvality ovzdušia nad bezprecedentne rozsiahlym územím tak vo vnútrozemí ako aj v pobrežných oblastiach Austrálie. Dotklo sa to aj najväčších mestských aglomerácií na východnom a južnom pobreží: Sydney, Melbourne či Canberra.

 

 

Vplyv aj na obyvateľov mimo Austrálie

Požiare majú vplyv aj na obyvateľov mimo austrálskej pevniny, predovšetkým na Novom Zélande, či dokonca v strednom Čile a Argentíne, ktoré sú od požiarov vzdialené 10 až 11-tisíc km.

 

Družicové merania aerosólových koncentrácií v atmosfére poukazujú na to, že nezanedbateľná časť znečistenia sa dostala dokonca až do stratosféry, ktorá sa nachádza približne 20 km na zemským povrchom. Okrem znečisťujúcich látok a častíc dymu, lesné požiare sú aj zdrojom významných emisií CO2.

 

 

Podľa údajov Európskeho programu pre monitorovanie atmosféry a klímy (Copernicus) sa z požiarov od začiatku septembra 2019 uvoľnilo do atmosféry viac ako 400 miliónov ton CO2, čo je 1 % globálnych antropogénnych emisií CO2 a viac ako 2/3 objemu emisií Austrálie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies