Horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš budú mať štátne pohreby

NETKY.SK • 28 Jún 2013, 15:33 • 2 min
Horolezci Peter Šperka a Anton Dobeš budú mať štátne pohreby

BRATISLAVA - Vláda zorganizuje pre slovenské obete teroristického útoku v Pakistane štátne pohreby.

slovakia

left justify in out

"Najvhodnejším spôsobom pre uctenie si pamiatky obetí teroristického činu bude zorganizovanie štátnych pohrebov pre oboch horolezcov. Štátny smútok na území Slovenskej republiky nebude vyhlásený," uviedli z Tlačového a informačného odboru Úradu vlády SR. Na pohreboch sa chce zúčastniť aj predseda vlády Robert Fico. "Pokiaľ mi to okolnosti umožnia, tak sa pokúsim zúčastniť aspoň na jednom štátnom pohrebe, ale ďalší predstavitelia štátu, ministri, ktorí nemajú zahraničný program, budú určite prítomní," povedal po dnešnom zasadnutí Európskej rady v Bruseli. Fico vysvetlil, že práve v dňoch pohrebov má byť na zahraničných pracovných cestách. Ako informuje na svojej webstránke Horská záchranná služba, posledná rozlúčka so zosnulým záchranárom Petrom Šperkom bude v utorok 2. júla o 13:00 v kongresovej sále Grand Hotela Bellevue v Hornom Smokovci a s Antonom Dobešom v stredu 3. júla o 15:00 na miestnom cintoríne v Uhrovci. 

Pozostatky slovenských horolezcov privezie do vlasti lietadlo, ktoré poskytne pakistanská vláda. "Presný čas príletu lietadla zatiaľ nie je stanovený," povedal hovorca ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Boris Gandel. Lietadlo dopraví do domovských štátov aj troch ukrajinských a jedného litovského horolezca, ktorí sú tiež medzi obeťami. Podľa aktuálnych informácií ukrajinského spravodajského portálu Kyiv Post lietadlo s telami horolezcov už pristálo v ukrajinskom Charkove. 

Miestni ozbrojenci cez víkend zaútočili na skupinu zahraničných horolezcov. Incident pod osemtisícovkou Nanga Parbat podľa miestnych oficiálnych zdrojov neprežili desiati cudzinci vrátane dvoch Slovákov a jeden pakistanský vodca, ktorých páchatelia prezlečení za policajtov zastrelili zblízka v základnom tábore. Údajní moslimskí fundamentalisti horolezcov prepadli ešte v sobotu večer miestneho času v ťažko prístupnej oblasti na úpätí himalájskej veľhory, ktorá bola doteraz považovaná za bezpečnú. Miestne úrady na útok zareagovali evakuáciou zvyšných približne 40 horolezcov z Nanga Parbat a zrušením všetkých ďalších výstupov počas tohtoročnej letnej sezóny. K útoku sa prihlásil pakistanský Taliban a mala to byť pomsta. Polícia incident vyšetruje a zadržala už niekoľko podozrivých.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies