Prehľad obľúbených krajín: Kam a kedy môžeme vyraziť na dovolenku?

NETKY.SK • 21 Máj 2020, 09:39 • 2 min
Prehľad obľúbených krajín: Kam a kedy môžeme vyraziť na dovolenku?

Štáty, v ktorých hrá turistika jednu z hlavných rolí, sa po kríze spôsobenej šírením nového typu koronavírusu SARS-CoV-2 postupne otvárajú.

slovakia

left justify in out

Hranice otvára dokonca aj Taliansko, ktoré koronavírus týždne decimoval a stala sa jednou z najpostihnutejších krajín Európy. Štáty sa snažia zachrániť sezónu a znížiť škody, ktoré nákaza a jej šírenie napáchali v ich ekonomikách.

 

Česko
Slovenská vláda v stredu rozhodla, že predĺži kontroly na hraniciach do 26. júna - okrem cestných prechodov sa však otvorí aj päť železničných. Podľa skoršieho vyjadrenia ministra zahraničia Ivana Korčoka chce krajina o otvorení hraníc s Českou republikou a Rakúskom rozhodnúť do polovice júna. Zatiaľ je cudzincom vstup na územie štátu až na výnimky zakázaný. V krajine sa od stredy otvorili veľké obchodné centrá a tiež divadlá či kiná, ale nanajvýš pre sto ľudí. Reštaurácie môžu podávať jedlo na záhradkách i vo vnútorných priestoroch.

 

img

 

Rakúsko
Krajina od nedele 17. mája otvorila všetky hraničné priechody so Slovenskom, Maďarskom a Českom. O deň skôr boli otvorené hranice s Nemeckom Lichtenštajnskom a Švajčiarskom. Kontroly sú len náhodné. Od 15. júna sa hranice otvoria úplne. Hoci je Rakúsko otvorené, ak vyrazíme do krajiny na turistickú cestu, pri návrate po nich bude požadovaný negatívny test na koronavírus, alebo cestovateľ bude musieť na dva týždne do karantény.

 

img

 

Nemecko
Pre zahraničných turistov zostáva Nemecko zatiaľ ešte uzavreté, otvoriť by sa však malo v polovici júna. V Nemecku si každá spolková krajina jednotlivé opatrenia reguluje samostatne (okrem samotného otvorenia hraníc).

 

Od 26. mája bude možné prekročiť hranice s Nemeckom na viacerých priechodoch a hraničné kontroly budú len náhodné. Momentálne je stále nutné vykazovať, že prichádzajúci z Nemecka má negatívny test na koronavírus. V opačnom prípade bude povinná 14-denná karanténa. To by sa však mohlo v nasledujúcich týždňoch zmeniť.

 

Chorvátsko
Krajina otvorila hranice pre turistov už od 9. mája. Pre osoby, ktoré pricestovali do Chorvátska z EÚ, sa ruší povinná štrnásťdňová domáca izolácia. K vstupu do Chorvátska sa nevyžaduje predchádzajúce ani následné testovanie na prítomnosť vírusu. Turisti ale musia spĺňať pokyny vydané Chorvátskym ústavom verejného zdravia. To znamená, že by si každé ráno mali merať teplotu. Ak je vyššia ako 37,2 °C, meranie po 10 minútach zopakovať, a ak je teplota stále vyššia než 37,2 °C, mali by kontaktovať miestne príslušné Epidemiology.

 

Taliansko
Od 3. júna sa ruší obmedzenie pohybu a otvárajú sa hranice. Do krajiny môžu cestovať ľudia z krajín schengenského priestoru, Švajčiarska a Monaka. Pre všetkých sa ruší povinná dvojtýždňová karanténa. Do nej budú musieť len tí, ktorí boli v kontakte s nakazenou osobou, alebo majú pozitívny test na koronavírus.

 

Grécko
Konkrétny plán pre turistiku kabinet zverejní v tomto týždni. Vláda zamýšľa otvoriť hranice pre zahraničných turistov k 1. júlu. Zatiaľ sa otvorili pláže pre miestnych obyvateľov. Vzdialenosť medzi slnečníkmi s lehátkami je minimálne štyri metre. Pod jedným slnečníkom sú len dve lehátka, výnimku majú rodiny s malými deťmi. Bary na plážach ponúkajú jedlo a pitie len z okienka. Jedlo je zabalené a nesmie sa pripravovať na mieste. Zakázaný je na plážach predaj alkoholu i kontaktné športy. Predajcovia musia mať rúška a rukavice.

 

Španielsko
Španielsko, ktoré patrí k najviac postihnutým krajinám v Európe, ešte o obnove zahraničnej turistiky nerozhodlo. Štátna tajomníčka pre turistiku Isabel Oliverová uviedla, že sa na obnove turistického priemyslu pracuje, ale "k reaktivácii nedôjde do júla".

 

Spomenula možnosť zriadenia bezpečných koridorov. "Musíme byť schopní vykonávať dobré kontroly cestujúcich ako v Španielsku, tak zo zahraničia. Myslím si, že návrh bezpečných koridorov je zaujímavý," povedala. Bezpečný koridor by mohol byť zriadený pre Baleárske ostrovy.

 

Hotely upravujú svoje priestory, aby bol minimálny kontakt medzi návštevníkmi, v mnohých sú stoly od seba oddelené zástenami, do reštaurácie sa musí chodiť postupne a jedla sa budú viac nosiť na izbu. Odstránené majú byť koberce. Zavádzajú sa bezdotykové technológie, ktoré sú ale nákladné. Týka sa to nielen kariet pre otváranie izieb, ale aj ovládanie výťahu.

 

Bulharsko
Bulharsko sa pre slovenských turistov zatiaľ neotvára. V utorok však tamojšia vláda vyhlásila, že sa dohodla na zmiernení niektorých reštrikcií so susedným Gréckom a Srbskom, a to od prvého júna. Znamená to, že ľudia, ktorí hranice prekračujú kvôli práci, návštevy rodiny alebo z humanitárnych dôvodov, nebudú musieť podstúpiť inak povinnú dvojtýždňovú karanténu. Bulharská vláda o podobnom zvoľnení podmienok pre prekračovanie hraníc jedná tiež s Rakúskom a Nemeckom. V krajine sú otvorené niektoré hotely, plavecké bazény, obchody alebo vonkajšie bary a reštaurácie. Sú povolené individuálne vonkajšie aktivity a prechádzky v horách či národných parkoch.

 

Slovinsko
V súčasnej dobe majú bez reštrikcií do Slovinska voľný prístup len občania Chorvátska, ktoré Slovinsko umiestnilo ako prvé na zoznam bezpečných krajín, odkiaľ môžu turisti prichádzať. Tento zoznam sa bude v budúcich týždňoch rozširovať a korigovať podľa aktuálnych dát z jednotlivých krajín. Otvorené majú už hotely do 30 izieb, horské chaty, kempy a parkovisko pre obytné vozy, zatiaľ ale len pre Slovincov a čerstvo aj pre už spomínaných Chorvátov.

 

Reštaurácie sú už otvorené, a to vrátane vnútorných priestorov. Do obchodov a hromadnej dopravy sa zatiaľ stále chodí v rúškach. Národné pamiatky už majú otvorené, rovnako ako napríklad jaskyne a mnohé ďalšie obľúbené turistické aktivity. Zatvorené majú zatiaľ bazény, fitness centrá, diskotéky a nočné kluby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies