Hornoliptovský kurucký regiment vzdal hold Jurajovi Jánošíkovi

NETKY.SK • 10 August 2013, 18:51 • 2 min
Hornoliptovský kurucký regiment vzdal hold Jurajovi Jánošíkovi

VAVRIŠOVO - Ústrednú postavu Jánošíka bravúrne stvárnil muzikálový herec Ján Slezák.

slovakia

left justify in out

Lúka pri liptovskej obci Vavrišovo bola dnes podvečer dejiskom oživeného príbehu Juraja Jánošíka pod príznačným názvom Z kuruca zbojníckym kapitánom. Početné publikum aplaudovalo inscenovanej rekonštrukcii dejinných udalostí v podaní desiatok členov historických skupín.

„V tomto roku si pripomíname 325. výročie narodenia Jánošíka a 300. výročie jeho popravy. Okrem toho, že ho odsúdili a obesili v neďalekom Liptovskom Mikuláši a zbíjal v našom regióne, je hlavným dôvodom, prečo sme si naňho spomenuli, že bol kurucom,“ uviedla pre TASR predsedníčka organizátorského Hornoliptovského kuruckého regimentu Marcela Feriančeková.

Historička Ružena Antolová, ktorá sa už roky intenzívne zaoberá jánošíkovskou históriu, kvitovala snahu pripomenúť pútavou formou legendárneho zbojníckeho kapitána. „Práve výročie jeho súdu a popravy je príležitosťou predstaviť širokej verejnosti v historickom kontexte túto tému, ktorá je významnou súčasťou našej kultúrnej tradície,“ konštatovala.

„Jedna z definícií kultúry hovorí, že kultúra je pretváranie zla na dobro a v jánošíkovskej legende sa vyskytujú úžasné hodnoty. Kultúra je o trvalých hodnotách a jánošíkovská legenda nesie so sebou také vzácne hodnoty, ako je spravodlivosť, dobro, sloboda. Toto je na nej to pekné a trvalé,“ vyzdvihlaAntolová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies