Stop otlakom: Ako si vyberať topánky tak, aby ste ich nemali?

NETKY.SK • 15 Október 2020, 13:20 • 2 min
Stop otlakom: Ako si vyberať topánky tak, aby ste ich nemali?

Pľuzgiere sú bohužiaľ často súčasťou našich bežných dní, najmä keď zvolíme nesprávnu obuv. Výber správnej obuvi na rôzne aktivity, ale aj na bežné nosenie je nesmierne dôležitý.

slovakia

left justify in out

Či už ide o pracovnú obuv, pokiaľ pracujete v teréne, obuv na bežné nosenie do mesta, či na prechádzku. Výberom správnej veľkosti a typu topánok môžete eliminovať rôzne nepríjemné zdravotné ťažkosti a tiež podporiť zdravie vašich nôh.

 

Ako sa vytvárajú otlaky?

K tvorbe otlakov väčšinou dochádza pokiaľ máte nevhodnú obuv. Otlaky sa robia väčšinou pri pohybovej aktivite, kedy sa noha spotí a pri pohybe sa šúcha o topánku. Týmto trením sa derie koža a vznikajú neestetické a najmä nesmierne nepríjemné bolestivé pľuzgiere. Vo všeobecnosti môžete eliminovať vznik otlakov nosením správnych ponožiek do jednotlivých typov topánok. Najhoršou variantou je nosiť topánky bez ponožiek, čo je najčastejším problémom vzniku otlakov. 

 

Medzi aktivity kedy potrebujete naozaj kvalitné topánky patrí určite turistika, šport, či práca v ťažkom teréne. Celkovo pohyb po náročnom teréne je pre vznik otlakov ideálny, najmä pokiaľ nemáte kvalitnú turistickú obuv. Dôležité je aby bola topánka pevná, ale nie tvrdá a zároveň, aby nebola príliš hrubá, pretože tak bude podporovať potenie nohy. Vo vlhkom prostredí sa noha viac hýbe, čo zasa tvorí ideálne podmienky pre vznik pľuzgierov a otlakov. Samozrejmosťou je tiež vodeodolnosť topánok, ktorá sa po väčšine zaručuje pomocou ochranných membrán. Pozerať by ste sa mali tiež aj na podrážku a najmä na správnu veľkosť topánok. 

 

Univerzálne tipy na výber obuvi

Výber obuvi je náročný a preto by ste mu mali určite venovať dostatok pozornosti. Okrem výberu podľa estetickej stránky je dôležitá aj stránka funkčná a to najmä pohodlie. Dámy majú často tendenciu chodiť v nepohodlných topánkach, len preto, že sú pekné. Týmto spôsobom si však môžete navodiť množstvo nepríjemných zdravotných problémov, ktoré určite nestoja za obdivné pohľady ľudí naokolo pri sledovaní vášho outfitu a dlhých krásnych nôh v lodičkách. 

    

Najdôležitejším parametrom pri výbere obuvi je vybrať správny druh obuvi pre vaše potreby. V obchodoch už môžete nájsť tovar prehľadne rozdelený na jednotlivé kategórie ako napríklad vychádzková obuv, bežecká obuv, či turistická obuv. Napriek tomu sa často stáva, že ľudia volia obuv podľa estetickej stránky a potom nie sú spokojní s jej vlastnosťami. Aj pri výbere dizajnových kúskov v obchode s oblečením je potrebné, aby ste mali zaručené, že obuv bude pre vás pohodlná na nosenie a dožičí vám a vašim chodidlám komfort. 

    

Správna veľkosť je tiež veľmi dôležitým parametrom, ktorý by ste pri výbere mali zohľadniť. Pohodlnosť topánok väčšinou závisí od správnej veľkosti a potom tiež od materiálu, aby topánka nebola veľmi tvrdá. Vyskúšanie topánok by preto malo byť určite základným predpokladom pre výber správnej obuvi, ktorá vám nespôsobí pľuzgiere.

    

Ak sa aj vám často stáva, že máte otlaky, mali by ste sa snažiť obmeniť svoj botník. Je veľmi nebezpečné nosiť nesprávne topánky každodenne, pretože si môžete spôsobiť zdravotné ťažkosti. Nohy nás predsa nosia každý deň a preto je dobré investovať radšej do jedných poriadnych topánkach z kvalitného materiálu a v správnej veľkosti. Nepodceňujte zdravie vašich nôh a doprajte im komfort výberom kvalitnej obuvi, špeciálne aj na aktivity, pri ktorých je takáto obuv nevyhnutná, napríklad turistiku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies