Francúzsky horolezec opísal utrpenie, ktoré mu spôsobil koronavírus

NETKY.SK • 29 Júl 2020, 21:36 • 2 min
Francúzsky horolezec opísal utrpenie, ktoré mu spôsobil koronavírus

Matthieu žije vo francúzskom meste Lille a patrí k tým, ktorí prekonali COVID-19. Zdôraznil, že prežil bolesť celého tela, čo však absolútne nemôže porovnať s bežnou svalovou horúčkou. Nakazil sa napriek tomu, že celý život bol zdravý a snaží sa dbať o prevenciu. Je aj vášnivým horolezcom a turistom.

slovakia

left justify in out

Matthieu absolútne nechápe ľudí, ktorí vírus zľahčujú, keďže sám sa nakazil. Aj preto si uvedomuje, ako je nebezpečné byť ľahostajných a pristupovať laxne k nariadeniam hygienikov a epidemiológov.

 

Nakazenie

COVID-19 dostal v marci v meste Lille, nakazil od kamaráta, ktorému niesol polievku. "Jeden dobrý kamarát bol presvedčený, že má obyčajnú chrípku. Normálna chrípka, ešte sa vôbec nerozprávalo o COVID," povedal s tým, že mu chcel pomôcť. "A on to mal, ja som to nemohol vedieť. A za 10 dní som to dostal aj ja," dodal, že aj bez testu vedel, že nedostal bežnú chorobu, ktorú za pár dní vyleží.

 

Vyčerpaný až na dno síl

"To sa veľmi rýchlo zistí, že to nie je chrípka, lebo to sú také bolesti, ktoré sú iné ako je svalovica, tie bolesti idú hlboko a človek je veľmi unavený," prezradil s tým, že koronavírus mu dokonca nespôsobil ani kašľanie, a to ani napriek tomu, že je fajčiar. Ale slabosť, ktorá na neho doľahla, nedokáže ani opísať. "Je taká netradičná, človek sa cíti úplne rozbitý. Tie bolesti až do kostí. To vôbec nie je svalovica, veď ja som horolezec, chodím do hôr," zdôraznil s tým, že kondíciu má veľmi dobrú a keďže nemá auto, tak prakticky všade chodí pešo.

 

img

 

Preto je presvedčený, že vie rozoznať svalovú horúčku od bolesti, ktorú cítil až v kostiach. "Ja som bol totálne odrovnaný, tri dni to bola úplná totálka. A až za 3 týždne som mohol opäť chodiť," zdvihol varovný prst voči všetkým, ktorí COVID-19 označujú za obyčajnú chrípku.

 

Pálenie kože

Matthieu mal počas choroby stále pocit, že ho páli koža. "Ten pocit, ako keby som bol na slnku v lete bez krému, ako by som zaspal na pláži, takýto pocit," vysvetlil a dodal, že doteraz ho z toho svrbí celé telo. Okrem týchto príznakov nekašľal, nevracal, nemal ani nádchu. "Moji lekári, aj moji rodičia, boli z toho prekvapení. Ale keď pozerám okolo seba, ľudia, ktorí to mali, alebo keď som rozprával s bratrancom, aj on mi povedal, že sú rôzne príznaky," doplnil s tým, že počul aj o príbehu mladého športovca. "Dobre sa stravoval, všetko bolo v poriadku. A o pár hodín už ležal pod respirátorom. Prečo? Nikto nevie."

 

img

 

Kvalitné vitamíny

Matthieu potreboval ešte dva mesiace na to, aby sa začal cítiť v pohode. Veď obrovskú únavu cítil napríklad už po 10-minútovej prechádzke po lese. Dokonca mal miestami pocit, že choroba sa vrátila. "Dva dni to takto trvalo a potom to zas bolo v poriadku, ale vraj je to normálne, to je ako by sa vírus pichol do všetkých častí tela," doplnil s tým, že doteraz bol 45 rokov prakticky stále zdravý. "Tri týždne mi to trvalo, aby tie následky odišli preč a ďalšie dva mesiace mi vzalo, aby som sa cítil zase v poriadku, že môžem normálne ísť na prechádzku, na túru," dodal s tým, že bral len prostriedky zvyšujúce imunitu. "Vitamín D, Omega 3, ale tie kvalitné, nie tie obyčajné, čo si môžete kúpiť v lekárni," prezradil, že k tomu pridával kvalitné potraviny zvyšujúce prirodzenú obranyschopnosť organizmu a úplne vypustil aj alkohol i cigarety.

 

img

 

Hnevá ho zľahčovanie

Jeho bratranec je internistom, ktorý pôsobí v nemocnici v Lyone. "Povedal, že to je katastrofa, že naozaj to bolo veľmi zlé." Matthieu sa pritom stretol aj s ľuďmi, ktorí situáciu zľahčovali. "Že všetko je vymyslené, že všetko je akože z Ameriky a všelijaké hlúposti. Ja už neviem, ako toto zastaviť, veď moji kamaráti to tam šíria na sociálnych sieťach," povedal s tým, že ich napomenul. Je presvedčený, že keďže COVID-19 nezažili, ani len netušia, čo táto choroba s organizmom robí.

 

img

 

Nazdáva sa, že každému sa dokonca ani nemusia prejaviť symptómy, hoci bol napadnutý. "Možno, že ste to mali už aj vy. Mnohí to berú tak, že je to vymyslené a to mi už ide úplne na nervy, lebo viem, že to nie je pravda. Viem, že to nie je len malá chrípka, tak to jednoducho nie je," zdôraznil Francúz s tým, že počul dokonca aj o prípade, keď sa nakazená pacientka liečila až tri a pol mesiaca.

 

Prvá vlna nikdy neodišla

Matthieu dodal, že aj bratranec i rodičia pracujú v nemocnici a tiež tam videli v súvislosti s COVID-19 rôzne príbehy a nemajú dôvod klamať mu. "Oni nie sú takí, že si budú vymýšľať,“ doplnil s úvahou, že sa dokonca nesprávne hovorí o druhej vlne, pretože stále neodišla ani prvá. "Aj oni povedali, že nie je druhá vlna. Je to proste tu, vírus si žije svoj život," spresnil svedectvá od rodinných príslušníkov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies