Hlavné mesto Litvy sa z lásky k cviklovej polievke sfarbilo do ružova

NETKY.SK • 11 Jún 2023, 11:00 • 2 min
Hlavné mesto Litvy sa z lásky k cviklovej polievke sfarbilo do ružova

VILNIUS - Hlavné mesto Litvy bolo v sobotu dejiskom prvého ročníka festivalu obľúbenej studenej cviklovej polievky šaltibarščiai. Hoci je polievka z červenej repy obľúbená v mnohých východoeurópskych krajinách, nároky na ňu si robí práve Litva.

slovakia

left justify in out

"Nie je to len polievka - je to spôsob života," uviedla mestská agentúra pre cestovný ruch Go Vilnius, ktorá zorganizovala festival na počesť ružovej polievky z kefíru, uhoriek, cvikly a kôpru. Pokrm sa konzumuje studený a počas horúcich letných dní je veľmi vyhľadávaný. Polievka sa zvyčajne podáva s kyslou smotanou a varenými vajíčkami, alebo aj s varenými alebo opekanými zemiakmi. V Litve je základom letného menu.

 

img

 

Podľa Litovčanov jedlo vzniklo v Litovskom veľkokniežatstve, ktoré existovalo do roku 1795 a zahŕňalo územia v dnešnom Bielorusku, Rusku a na Ukrajine. Poľsko a Bielorusko však patria k tým, ktorí spochybňujú toto litovské dedičstvo. Festival ružovej polievky sa konal na pozadí stoviek ukrajinských vlajok vlajúcich po hlavnom meste. V Litve, pobaltskej krajine s 2,7 milióna obyvateľov, požiadalo totiž o azyl už viac ako 80.000 Ukrajincov - utečencov pred vojnou. "Oslava pomáha odpútať pozornosť od vojny na Ukrajine," povedala Rasa Kašetiené, ktorá bola spolu so svojou dcérou oblečená celá v ružovom - podobne ako v sobotu aj mnohí ďalší obyvatelia a návštevníci Vilniusu. Na miestach, kde sa konali podujatia festivalu, sa predávala ružová zmrzlina, koktaily tejto farby či ružové parfumy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies