Koronavírus je oficiálne pandémia, no môžeme zmeniť jej priebeh

NETKY.SK • 12 Marec 2020, 08:26 • 2 min
Koronavírus je oficiálne pandémia, no môžeme zmeniť jej priebeh

Svetová zdravotnícka organizácia usporiadala mediálny brífing s cieľom informovať verejnosť o prepuknutí choroby COVID-19.

slovakia

left justify in out

WHO oficiálne vyhlásila vírus za pandémiu po týždňoch špekulácie. Mohla by to byť prvá pandémia, ktorú je možné kontrolovať.


Koronavírus je oficiálne pandémia

To bol odkaz zo stredajšieho brífingu Svetovej zdravotníckej organizácie, ktorý je pre novinárov pravidelnou aktualizáciou o práci, ktorá sa ešte musí urobiť v boji proti koronavírusu.

 

Ako sa vírus rozšíril, sa na briefingu zdráhali pomenovať a prehlásiť šírenie za pandémiu, tvrdiac, že ​​nechcú vyvolať paniku. Tedros Adhanom Ghebreyesus v predchádzajúcich brífingoch povedal iba to, že vírus má "pandemický potenciál“.

 

Ale vzhľadom na rastúce šírenie sa choroby sa WHO domnievala, že označenie pandémia je teraz vhodné. V súčasnosti je na celom svete viac ako 121 564 prípadov nakazených koronavírusom. Podľa údajov zhromaždených Univerzitou Johna Hopkinsa vírusom na celom svete zabil už najmenej 4 373 ľudí.

 

"Sme v tom spolu."Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, generálny riaditeľ WHO

 

Generálny riaditeľ WHO sa zdráhal vysloviť slovo pandémia a odvrátil pozornosť od skutočnosti, že vírus možno stále kontrolovať. Povedal: "Tomuto slovu je venované toľko pozornosti. Inými slovami záleží ešte viac na slovách: prevencia, pripravenosť, politické vedenie a ľudia.“

 

 

V brífingu sa jasne zdôraznilo, že "pandémia“ opisuje charakterizáciu šírenia choroby, ale nemení kroky, ktoré by podniky, vlády a jednotlivci mohli ešte podniknúť.

 

Dôležité je, že povedal, bude to prvá pandémia, ktorú je možné kontrolovať, a opakuje správu, ktorú dal v predchádzajúcich brífingoch. Vysvetlil, že viac ako 90% všetkých hlásených prípadov koronavírusu je len v štyroch krajinách. Ďalej uviedol, že 81 krajín nemá žiadne prípady a že 57 krajín ohlásilo 10 alebo menej prípadov.

 

"Tento vírus môže byť potlačený a kontrolovaný."

 

Otázkou je, či to tak bude, pretože mnohé krajiny sú stále výzvou z hľadiska kapacity, zdrojov alebo riešenia.

 

Aby sa pomohlo zvládnuť vírus, musia všetci dbať na to, aby sa dopĺňali zásoby, ako sú masky a rukavice, ktoré zdravotnícki pracovníci potrebujú. Nemocnice musia navyše nájsť spôsoby, ako zvýšiť kapacitu, pripraviť laboratóriá, vyškoliť pracovníkov a inovovať.

 

Ghebreyesus vysvetlil, že každý jednotlivec a vedúci má zodpovednosť za spomalenie šírenia vírusu. "Nejde iba o krízu verejného zdravia, ale o krízu, ktorá sa dotkne každého odvetvia - do boja sa preto musí zapojiť každý sektor a každý jednotlivec.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies