Hlásenie cesty do zahraničia má opodstatnenie

NETKY.SK • 17 Máj 2013, 13:38 • 2 min
Hlásenie cesty do zahraničia má opodstatnenie

BRATISLAVA - Povinnosť ohlásiť úradom cestu do cudziny na viac ako tri mesiace je nástroj štátu, ktorý má racio. Myslí si to politológ Miroslav Kusý.

slovakia

left justify in out

"Je to nástroj na to, aby štát vedel o svojich občanoch," povedal agentúre SITA. Podľa neho je diskutabilné, či sú tri mesiace adekvátna doba. "Podstata veci je v tomto prípade racionálna," hovorí Kusý. "Otázka však je, kam až chceme štát pustiť, do akej miery je to prospešné a do akej príťaž," konštatoval.

Riaditeľka Nadácie Charty 77 Zuzana Szatmáry si, naopak, myslí, že táto povinnosť je neracionálna. "Netreba hľadať rozumné vysvetlenia," povedala s tým, že pre ministra vnútra Roberta Kaliňáka má odkaz, aby "neblbol". Szatmáry tvrdí, že v tomto prípade sa možno oprieť o viaceré medzinárodné legislatívy o voľnom pohybe ľudí. "Musíme sa z toho len smiať," dodala. Podľa Kusého nejde v tomto prípade o zásah do ľudských práv. "Každý zákon, ktorý ide do osobnej sféry, treba posudzovať individuálne. Sám som liberál, ale sú tu nevyhnutné limity, ktoré treba rešpektovať a toto patrí medzi ne," dodal.

Parlament schválil vo štvrtok novelu zákona o hlásení pobytu a registri obyvateľov, ktorá zavádza povinnosť občanom, ktorí sa pripravujú na vycestovanie do zahraničia na dlhšie ako 90 dní, oznámiť túto skutočnosť ohlasovni pobytu. Za nesplnenie tejto povinnosti bude hroziť pokuta, keďže pôjde o priestupok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies