Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu získali vedci Katalin Karikó a Drew Weissman

NETKY.SK • 2 Október 2023, 17:00 • 2 min
Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu získali vedci Katalin Karikó a Drew Weissman

ŠTOKHOLM - Nobelovu cenu za fyziológiu alebo medicínu tento rok udelili maďarskej biochemičke Katalin Karikó a americkému imunológovi Drewovi Weissmanovi.

slovakia

left justify in out

Prelomové zistenia

 

Dvojica si prestížne ocenenie vyslúžila za ich „objavy týkajúce sa modifikácií nukleozidových báz, ktoré umožnili vývoj účinných mRNA vakcín proti COVID-19“. V pondelok to v Štokholme oznámil tajomník Nobelovej komisie pre fyziológiu alebo medicínu Thomas Perlmann.

 

Nobelova komisia v tlačovej správe na svojej webstránke www.nobelprize.org uviedla, že prelomové zistenia dvojice vedcov „fundamentálne zmenili naše pochopenie toho, ako mRNA (mediátorová ribonukleová kyselina) interaguje s našim imunitným systémom“.

 

„Laureáti prispeli k bezprecedentnému tempu vývoja vakcín počas jednej z najväčších hrozieb pre ľudské zdravie v modernej dobe,“ vyzdvihla komisia.

 

Karikó, ktorá v súčasnosti pôsobí na Szegedskej univerzite a Pennsylvánskej univerzite, a Weissman z Pennsylvánskej univerzity pri spoločných výskumoch zistili, že modifikácie báz v mRNA znížili zápalové reakcie a zvýšili produkciu proteínov. Tým odstránili kritické prekážky na ceste ku klinickým aplikáciám mRNA.

Vývoj vakcíny proti vírusom

 

Záujem o technológiu mRNA sa začal zvyšovať a v roku 2010 na vývoji metódy pracovalo niekoľko spoločností, pripomína Nobelova komisia.

 

Vývoj sa sústredil najmä na vakcíny proti vírusom zika a MERS-CoV, pričom posledná uvedená úzko súvisí s vírusom SARS-CoV-2. Po vypuknutí pandémie COVID-19 svetové spoločnosti vyvinuli rekordnou rýchlosťou dve vakcíny mRNA, ktoré mali ochrannú účinnosť okolo 95%.

 

Pôsobivá flexibilita a rýchlosť, s akou môžu byť mRNA vakcíny vyvinuté, pripravujú pôdu pre použitie novej platformy aj pre vakcíny proti iným infekčným chorobám. V budúcnosti by sa technológia mohla použiť aj na dodávanie terapeutických proteínov a liečbu niektorých typov rakoviny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: SITA Foto: SITA / AP
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies