Helena a Marta začali voziť cestujúcich

NETKY.SK • 28 Október 2011, 21:03 • 2 min
Helena a Marta začali voziť cestujúcich

Helena a Marta začali voziť cestujúcich

slovakia

left justify in out

img

Helena a Marta, dve nové elektrické poschodové vlakové súpravy typu push – pull začali dnes premávať na trati Bratislava - Leopoldov - Nové Mesto nad Váhom. Na trnavskej železničnej stanici ich slávnostne uviedli do užívania minister dopravy Ján Figeľ, generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) a.s. Pavel Kravec a ďalší hostia. 
Helena a Marta zvýšili počet takýchto súprav v systéme ťahaný – tlačený  na Slovensku na sedem, podľa ministrových slov ich do dvoch rokov sa ich počet ešte navýši. "Je to pekná zmena. Tieto súpravy nielen vizážou, ale hlavne parametrami a bezpečnostnými ukazovateľmi patria do 21. storočia, pričom dokážu jazdiť rýchlosťou 160 kilometrov za hodinu, " konštatoval Figeľ. Dodal, že práve na západe Slovenska má ich nasadenie svoje opodstatnenie vzhľadom na dopravnú situáciu na cestách. "Diaľnica medzi Trnavou a Bratislavou je síce už šesťprúdová, ale aj tak stále plná. Od decembra minulého roka tu už niektoré rýchliky idú rýchlejšie ako autá na autostráde a to nás vyzýva k tomu, aby sme pritiahli ešte viac ľudí do vlakov," dodal minister dopravy. 
Podľa slov Pavla Kravca majú nové jednotky kapacitu 305 cestujúcich a oveľa väčšiu flexibilitu, pretože na jednom svojom konci majú rušeň a na druhom riadiacu jednotku. Tá  v koncovej stanici začne v opačnom smere riadiť súpravu.  Riadiace vozne sú pritom  konštruované tak, aby mohli byť zaradené do ľubovoľnej vlakovej súpravy. Cena jednej novej súpravy je 7,43 milióna eur. Helena a Marta, rovnako ako predchádzajúce, vyšli z dielní Škoda Vagónky Ostrava. Projekt obnovy parku ZSSK v celkovej  výške 177 miliónov eur podporila Európska únia i štátny rozpočet (po 47,5 percent) a ZSSK.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies