OSN spustila očkovaciu akciu v Južnom Sudáne na obmedzenie prepuknutia žltej zimnice

NETKY.SK • 15 Február 2024, 13:30 • 2 min
OSN spustila očkovaciu akciu v Južnom Sudáne na obmedzenie prepuknutia žltej zimnice

JUBA - Južný Sudán a agentúry OSN v utorok spustili reaktívnu očkovaciu kampaň proti žltej zimnici ako súčasť preventívneho zásahu po potvrdení dvoch prípadov.

slovakia

left justify in out

Kampaň sa zameriava na približne 610 000 jedincov vo veku od 9 mesiacov do 65 rokov v okresoch Yambio, Tambura Ezo, Ibba a Maridi v štáte Západná Ekvatória, kde boli hlásené dva potvrdené prípady žltej zimnice. 

 

Humphrey Karamagi, zástupca Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre Južný Sudán, uviedol, že očkovacia kampaň proti žltej zimnici je v súlade s globálnou stratégiou na odstránenie epidémií žltej zimnice (EYE) do roku 2026. "Cieľom tohto reaktívneho opatrenia je chrániť vysoko ohrozené populácie a pôsobiť ako most k integrácii žltej zimnice," uviedol Karamagi v spoločnom vyhlásení vydanom v Jube, hlavnom meste Južného Sudánu.

 

Vakcinačná kampaň využíva dávky zabezpečené z celosvetových núdzových zásob vakcíny proti žltej zimnici Medzinárodnej koordinačnej skupiny (ICG) pre poskytovanie vakcín, podporované financovaním Gavi, Vaccine Alliance.


Kampaň je reakciou na potvrdené prepuknutie žltej zimnice 24. decembra 2023, pričom v štáte Západná Ekvatória boli identifikované dva laboratórne potvrdené prípady. Kampaň realizuje Ministerstvo zdravotníctva Južného Sudánu v spolupráci s WHO, Detským fondom OSN (UNICEF) a ďalšími partnermi.

 

„Na riešenie ohniska vykonal multidisciplinárny tím epidemiológov, úradníkov verejného zdravotníctva, entomológov, laboratórnych špecialistov a odborníkov na komunikáciu rizík rozsiahle epidemiologické vyšetrovanie s cieľom charakterizovať rozsah prepuknutia, identifikovať rizikové/expozičné faktory a implementovať kontrolné a preventívne opatrenia,“ povedala Yolanda Awel Deng, ministerka zdravotníctva Južného Sudánu.

 

Žltá zimnica, akútne vírusové hemoragické ochorenie prenášané infikovanými komármi, predstavuje významnú hrozbu pre verejné zdravie. Ochorenie charakterizované príznakmi ako horúčka, bolesť hlavy, žltačka, bolesť svalov, nevoľnosť, vracanie a únava môže viesť k závažným komplikáciám, pričom približne polovica pacientov podľahne do siedmich až desiatich dní.

 

Hamida Lasseko, predstaviteľ UNICEF pre Južný Sudán, uviedol, že je nevyhnutné zastaviť prepuknutie a zastaviť ďalšie infekcie, pričom poznamenala, že imunizácia je najlepším nástrojom na zastavenie šírenia. "S nasadením vakcín a súvisiacich zásob a vybavenia v spojení s vyškolenými zdravotníckymi pracovníkmi a citlivými komunitami môžeme ochrániť postihnuté deti a komunity," povedal Lasseko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Xinhua, Foto: Xinhua / Denis Elamu
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies