Do školy prišla prvý raz ako sedemnásťročná, dovtedy sa pripravovala na koniec sveta

NETKY.SK • 21 Február 2020, 06:33 • 2 min
Do školy prišla prvý raz ako sedemnásťročná, dovtedy sa pripravovala na koniec sveta

Inšpirácie nie je nikdy dosť. Je síce pravda, že niekedy jej človek potrebuje menej, ale aj tak sa nakoniec presvedčí o jej dôležitosti. Inšpiruje sa, keď sa zdá, že cesta za vzdelaním je akosi príliš tŕnistá a keď učenie sa nedáva zmysel.

slovakia

left justify in out

Keď už ani snívajúci neverí

Je nutnosťou inšpirovať sa, keď doľahne okolnosť tak tvrdá a zraňujúca, až sa dopracuje k pocitu, že vstať z toho dna sa nedá a že ak aj predsa, telo bude dochrámané a nebude dosť zdravé, aby sa pohlo do správneho smeru. Inšpirácia by sa mala privolať, ak je sen v mysli priveľký a ani snívajúci neverí, že by sa vyplnil.

 

Motivácia
Veď ak to dokázala Tara Westover v príbehu Vzdelaná, ktorý je navyše skutočný, potom by to mal skúsiť ktokoľvek. Vo svojom románe nielenže rozdáva motiváciu plným priehrštím, ale aj podnecuje k zamysleniu a vlieva istotu, že prehrať sa nedá.

 

img

 

Izolovaná
Tara mala trochu iný začiatok života, než na aký je zvyknutý súčasník. V skutočnej triede (takej, v ktorej sa získava múdrosť a funguje kolektív), sa ocitla ako sedemnásťročná. K takejto odlišnosti sa nedopracovala pre sťažené zdravie, ktoré by jej neumožňovalo navštevovať školu, ale zodpovednosť za to nesie rodinná tradícia.

 

Zaspávala v strehu
Tara totiž vyrástla v prostredí survivalistov, obklopovali ju hory amerického Idaha. Na práci mala jediné - pripravovala sa na koniec sveta. Dialo sa to, okrem iného, tak, že zavárala broskyne do zásoby alebo zaspávala natoľko v strehu, aby ju neprekvapilo vonkoncom nič.

 

img

 

Život bez života
Leto, ktoré je pre viacerých predzvesťou dobrodružstva a radosti, ona trávila s mamou, babicou a liečiteľkou, pričom napomáhala pri varení všelijakých odvarov. A zima? Tú vypĺňala tak, že triedila kovový šrot na otcovom šrotovisku. Ach, áno, jej otec, ten zásadne nedôveroval zdravotníctvu, čo znamenalo, že akékoľvek zranenie sa objavilo, liečilo sa výlučne prostredníctvom byliniek.

 

Vzdelanie sa neriešilo
O to, či má a či nemá vzdelanie, sa nezaujímal nikto. Ak sa neriešilo násilnícke správanie staršieho brata, potom bol naozaj malý predpoklad, aby sa niekto znepokojoval jej nedostatkom vedomostí.

 

Pohľad z druhej strany
Jeden z bratov sa ale neskôr zúčastnil štúdia na univerzite. Bolo prirodzené, že to, čo ho tam postretlo, si nenechával v zákutí najhlbšieho ja, ale sa podelil s Tarou a priniesol jej dar v podobe správ. Jeho očami tak videla skutočný svet, túžba ju premohla a ona sa dala zlákať samoštúdiom. Bola usilovná, naozaj usilovná, skúmala vedu, prehrabávala sa v matematike, cudzou sa jej nestala ani gramatika.

 

img


A odtiaľ už len krôčik chýbal k tomu, aby sa jej nohy pohli a okúsili to, čo jej dosiaľ známe územie nikdy ponúknuť nemohlo. Nezastavilo ju nič, ani prebrázdenie oceánu, ani cesty na iný kontinent sa nezľakla.

 

Sú aj také putá
Kniha je spoveďou, nádejou aj bolesťou. Je to o hraniciach, ktoré sa prekročia, ale aj o tom, kedy je treba zastaviť sa. Lebo čo ak ju toľká múdrosť naveky oddelí od rodiny? Alebo možno sú aj také putá, ktoré sa musia pretrhnúť, inak budú človeka mučiť až do staroby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies