Harmonizovaná inflácia v marci spomalila na 1,9 %

NETKY.SK • 16 Apríl 2013, 10:02 • 2 min
Harmonizovaná inflácia v marci spomalila na 1,9 %

BRATISLAVA - Harmonizovaná inflácia, rovnako ako inflácia meraná národným indexom, podľa očakávaní spomaľuje. Medziročný rast cien meraný harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien Európskej únie (HICP) totiž v marci dosiahol 1,9 %, kým vo februári ceny stúpli o 2,2 %.

slovakia

left justify in out

Priemerná ročná miera inflácie tak k marcu dosiahla 3,3 % a v porovnaní s februárom sa znížila o 0,2 percentuálneho bodu. V medzimesačnom porovnaní ceny rovnako ako vo februári tak aj v marci stagnovali. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Na medziročnej báze v marci pritom najrýchlejšie rástli ceny vzdelávania, ktoré stúpli o 6,8 %. Nasledovali ceny zdravotníctva s nárastom o 4,3 %, ceny rozličných tovarov a služieb stúpli o 3,5 % a ceny potravín a nealkoholických nápojov išli nahor o 3,4 %. Zdraželi aj hotely, kaviarne a reštaurácie o 2,6 %, alkoholické nápoje a tabak o 2 %, rekreácia a kultúra o 1,9 %, odevy a obuv o 1,7 % a pošty a telekomunikácie. V porovnaní s vlaňajším marcom mierne zdraželo aj bývanie, voda, elektrina, plyn a iné palivá o 0,8 % a nábytok, vybavenie domácnosti a bežná údržba domu o 0,3 %. Medziročný pokles vykázali iba ceny dopravy, a to o 0,6 %. 

V medzimesačnom porovnaní v marci oproti februáru najvýraznejšie stúpli ceny rekreácie a kultúry o 0,3 %. Vyššie však boli aj ceny vzdelávania a hotelov, kaviarní a reštaurácií zhodne o 0,2 % a ceny dopravy a rozličných tovarov a služieb zhodne o 0,1 %. Na druhej strane oproti februáru klesli ceny potravín a nealkoholických nápojov o 0,2 % a alkoholických nápojov a tabaku o 0,1 %. Ceny odevov a obuvi, bývania a energií, nábytku a vybavenia domácnosti a zdravotníctva zostali bez zmeny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies