Fakultná nemocnica ako prvá na Slovensku rozbila kamene v žlčových cestách laserom

NETKY.SK • 22 Február 2022, 07:31 • 2 min
Fakultná nemocnica ako prvá na Slovensku rozbila kamene v žlčových cestách laserom

NITRA – Vo fakultnej nemocnici v Nitre lekári využili nový typ lasera na rozbitie a odstránenie kameňov v žlčových cestách. Podľa hovorkyne nemocnice Tatiany Kubinec ide o prvé použitie takéhoto liečebného postupu na Slovensku.

slovakia

left justify in out

Gastroenterológovia využili prístroj v spolupráci s urologickým oddelením, ktoré tento laser rutinne používa na drvenie a odstraňovanie kameňov v močovode a obličke. „Vďaka laserovej litotrypsii dokážu teraz naši lekári pacientom rozdrviť a odstrániť podstatnú väčšinu kameňov aj v žlčových cestách a tiež vnútri pečene,“ vysvetlila Kubinec.

 

img

 

Zákrok pomocou pevnolátkového holmiového lasera s maximálnym výkonom 50 wattov bol využitý pri dvoch pacientoch. „Oproti chirurgickému operačnému odstráneniu takýchto kameňov ide o postup, ktorý je výrazne menej invazívny, šetrnejší a modernejší,“ doplnila Kubinec.

 

Možno vás zaujme: Rakovine hrubého čreva a konečníka sa dá predísť, dôležitá je prevencia



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies