Harman bol neodhalený zločinec

NETKY.SK • 30 September 2010, 11:17 • 2 min
Harman bol neodhalený zločinec

Harman bol neodhalený zločinec

slovakia

left justify in out

img

Novela zákona o strelných zbraniach a strelive, ktorú pred viac ako týždňom (22.9.) po medzirezortnom pripomienkovom konaní schválila vláda SR, neprimerane zasahuje do základných práv občanov, obmedzuje ich ústavou garantované právo vlastniť majetok a to bez dôvodnej podstaty, zmyslu a jasne stanoveného cieľa. Predložil ju minister vnútra Daniel Lipšic (KDH) bez zohľadnenia zásadných pripomienok občanov, Generálnej prokuratúry a Národného bezpečnostného úradu SR. Uviedli dnes na tlačovej konferencii predstavitelia Združenia vlastníkov zbraní - Legis Telum - predseda predstavenstva Ľudovít Miklánek a člen predstavenstva Daniel Tureček.
      Podľa ich slov po prijatí novely, ktorá je reakciou na tragické udalosti v bratislavskej Devínskej Novej Vsi, bude nasledovať vlna tisícok žalôb na Slovenskú republiku s vysokou pravdepodobnosťou úspechu.
      "Po udalostiach v Devínskej Novej Vsi sa v našej spoločnosti začalo vytvárať nezdravé ovzdušie zamerané proti držiteľom zbraní všetkých skupín. Každého držiteľa zbrane na Slovensku osobne preveril prokurátor a komisia. Jeho bezúhonnosť je zaručená zákonom. Napriek tomu je 157.000 občanov, legálnych držiteľov zbraní, preverených zákonom a vystavených verejnému obviňovaniu a je voči nim pripravovaná finančná a procedurálna perzekúcia," povedal Tureček s tým, že novelu, ktorá "vznikla za sedem dní a bola ušitá horúcou niťou, navrhuje združenie zamietnuť".
      "Celý tento proces je založený na lži, ktorú môžeme nazvať aj omylom, čo sa stal všeobecne akceptovanou pravdou. Od prvých vyjadrení k vraždám v Devínskej Novej Vsi, bol strelec Harman deklarovaný ako legálny držiteľ zbrane. To je však lož. Minulý týždeň na tlačovej konferencii potvrdil Kriminalistický a expertízny ústav Policajného zboru SR, že zbraň použitá pri vraždení bola nelegálne upravená. To znamená, že Harman bol neodhalený zločinec spadajúci pod trestnú sadzbu tri až osem rokov," vyhlásil Tureček.
      "Návrh novely je likvidačný, nebezpečný a drahý," zdôraznil Miklánek. Nejde len o zákaz samopalov vz. 58, ale dotkne sa aj iných samonabíjacích zbraní, ale likviduje aj zberateľov, držiteľov niektorých krátkych zbraní a likviduje disciplíny športovej streľby na území Slovenska. "Treba očakávať žaloby občanov na štát. Neviem, či sú verejné financie v takom stave, či sa môžeme do toho púšťať. Novela navrhuje kšefty istým skupinám. Každých päť rokov sa na poplatkoch za psychotesty vyberie odhadom osem až 16 miliónov eur, ktoré budú musieť znášať priamo občania SR. Toto podľa predstaviteľov združenia pri "absolútne nulovej výpovednej hodnote týchto vyšetrení možno chápať ako akúsi "pokutu za Harmana" streleckej verejnosti.
      V prípade realizácie uskladnenia zbraní dôjde podľa návrhu k ich nebezpečnému hromadeniu a je tak šanca ľahkého hromadného odcudzenia a vyzbrojenia podsvetia. Kapacita licencovaných subjektov nie je na takýto nápor pripravená, pretože tieto zbrane musia byť uložené v súlade so zákonom. Domnievajú sa predstavitelia Legis Telum a športoví strelci.
      Minister vnútra Daniel Lipšic s kritikou športových strelcov nesúhlasí. "Mrzí ma, že zástupcovia tohto združenia ďalej nehovoria pravdu, my máme licencované úschovy, napríklad pri predajcoch zbraní, ktorí majú tiež pomerne veľké množstvo zbraní, keďže ich predávajú. Majú na to licencie, ktoré sú zabezpečené technicky, aj prepojené na Policajný zbor, čiže, to sú práveže bezpečné úschovy," reagoval šéf rezortu. Ako poznamenal, to, že táto organizácia naďalej klame, znižuje váhu jej argumentov.
      Podľa Lipšica sú licencované úschovne rádovo určite oveľa lepšie zabezpečené ako obytné priestory športových strelcov. "A keď tvrdia, športoví strelci, ich zástupcovia, že tam bude hroziť väčšie riziko krádeží, tak klamú, mrzí ma to a zákon oni poznajú, predpokladám."
       Podotkol, že zástupcovia tejto organizácie majú právo, ako ktokoľvek iný, lobovať za záujmy držiteľov poloautomatických zbraní, ktoré sa dajú ľahko prerobiť na samopaly. "Ale niekto musí obhajovať aj práva potenciálnych nevinných obetí, ktoré môžu byť obeťami šialených strelcov, a to musíme byť my a celá spoločnosť," uzavrel s tým, že si nemyslí, že mať doma samopal patrí k základnému ľudskému právu.
      "Neodborná novela ministerstva vnútra zasiahne aj približne 57.000 poľovníkov. Novela hrubo prekračuje prax v krajinách Európskej únie, zdôraznil na dnešnej tlačovej konferencii riaditeľ Slovenského poľovníckeho zväzu Imrich Šuba. Okrem iného dodal, že takéto psychologické vyšetrenia sa nepraktizujú v členských krajinách únie. "Zavádzame zákon, ktorý držiteľov zbraní naučí zákon obchádzať. Vraciame sa k tomu, že ideme postihovať bezúhonných občanov. Ideme zaťažovať ľudí, ktorí vykonávajú tisíce hodín dobrovoľne v prospech prírody," dodal.
      Legis Telum a ďalšie strelecké združenia a organizácie vyzývajú poslancov parlamentu na zamietnutie novely. Zároveň vyhlasujú petíciu, ktorá bude pred najbližšou schôdzou Národnej rady SR predložená poslancom ako posolstvo ich voličov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies