Nemecko obnoví hraničné kontroly s týmito krajinami. Bez testu sa do krajiny nedostanete!

NETKY.SK • 12 Február 2021, 06:20 • 2 min
Nemecko obnoví hraničné kontroly s týmito krajinami. Bez testu sa do krajiny nedostanete!

BERLÍN - Nemecká vláda vo štvrtok rozhodla o dočasnom obnovení hraničných kontrol pozdĺž svojej juhovýchodnej hranice.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Spravila tak po tom, ako Českú republiku a časti Rakúska v súvislosti so zvýšeným výskytom nových variantov koronavírusu označili za „oblasti s mutáciami", informuje nemecká agentúra dpa.

 

Dočasné hraničné kontroly a isté obmedzenia vstupu do krajiny začnú platiť od nedeľnej polnoci. Aktuálne nie je jasné, na ako dlho.

 

Podmienkou bude negatívny test
Cestujúci prichádzajúci z určitých oblastí Rakúska alebo Českej republiky sa budú musieť pred vstupom do Nemecka preukázať negatívnym testom na koronavírus. Táto požiadavka pravdepodobne spôsobí problémy tisíckam cezhraničných pracovníkov.

Bavorský premiér Markus Söder, ktorého spolková krajina hraničí s Rakúskom i Českom, sa už skôr vo štvrtok vyjadril, že ak spolková vláda označí Českú republiku a rakúske Tirolsko za „oblasti s mutáciami", Bavorsko bude žiadať povolenie o vytvorenie hraničných stanovíšť, odkiaľ budú vracať ľudí, ktorí sa nepreukážu negatívnym testom na koronavírus.

 

img

 

Súvisiaci článok: Ak prídeš po 15. februári zo zahraničia, čaká ťa 14-dňová karanténa, informuje o tom Marek Krajčí

 

Söder pritom poznamenal, že všetky oblasti Bavorska s vysokým výskytom nákazy, s výnimkou jedného, sa nachádzajú na nemecko-českých hraniciach.

 

Zároveň však pochválil české úrady za snahu o zastavenie šírenia nových mutácií vírusu a kritizoval Tirolsko, ktoré podľa neho problém neberie dosť vážne.

 

Prečítajte si tiež: Nórsko siahlo po najprísnejších opatreniach, v krajine však panuje relatívna sloboda

 

V krajine predĺžia pandemické opatrenia
Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v stredu s premiérmi šestnástich spolkových vlád dohodla na predĺžení pandemických opatrení najmenej do 7. marca. Súčasný lockdown sa mal podľa pôvodných plánov skončiť túto nedeľu.

 

img

Inštitút Roberta Kocha, ktorý pôsobí ako nemecké centrum prevencie a kontroly chorôb, vo štvrtok informoval, že za uplynulých 24 hodín potvrdili ďalších 10 237 prípadov nákazy koronavírusom a ochoreniu COVID-19 podľahlo ďalších 666 ľudí.

 

Pandémia si v Nemecku podľa oficiálnych údajov dosiaľ vyžiadala viac ako 63-tisíc životov.

 

Mohlo by vás zaujímať: Slovensko sprísni režim na hraniciach, Remišová nevylúčila zavedenie štátnej karantény



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies