Trump a Biden si "zmerali sily" v prvej prezidentskej debate, bola plná napätia a osočovania

NETKY.SK • 30 September 2020, 06:49 • 2 min
Trump a Biden si "zmerali sily" v prvej prezidentskej debate, bola plná napätia a osočovania

CLEVELAND - Prvá z troch prezidentských debát medzi republikánskym šéfom Bieleho domu Donaldom Trumpom a jeho demokratickým protikandidátom, bývalým viceprezidentom Joeom Bidenom, sa konala v noci na stredu na pôde Case Western Reserve University v meste Cleveland.

slovakia

left justify in out

Prvá debata pred novembrovými voľbami amerického prezidenta sa už po pár minútach premenila na chaos a skákanie si do rečí, v ktorom sa strácali argumenty jednotlivých kandidátov. 

 

Diskusia bola tvrdá, kandidáti si nič nedarovali
Každý z kandidátov dostal šesť otázok v šiestich 15-minútových segmentoch debaty. Otázky, ktoré kládol moderátor večera Chris Wallace zo spravodajskej stanice Fox News, sa týkali nasledujúcich tém: Trumpove a Bidenove záznamy, najvyšší súd, koronavírusová pandémia, rasové protesty a násilie v mestách, volebná integrita, ekonomika.

 

img

 

Išlo o vôbec prvú televíznu debatu týchto kandidátov. Rozprava bola poznačená zreteľným napätím a dvojica sa navzájom často prerušovala.

 

Mohlo by vás zaujímať: Donald Trump, hlavný republikánsky kandidát na prezidenta (2. časť)

 

Biden na začiatku debaty označil Trumpa za "klamára" a vyzval ho, aby "stíchol". "Faktom je, že všetko, čo doteraz rozpráva, je jednoducho klamstvo. Nie som tu však na to, aby som riešil jeho klamstvá. Každý vie, že je klamár," povedal Biden.

 

Čo mu Trump opätoval slovami: "Na tebe nie je nič šikovného, Joe. Za 47 rokov si nespravil nič."

 

 

Biden musel obhajovať svoju rodinu

Trump otočil debatu aj na Bidenových synov, pričom si neodpustil poznámku na jeho syna Huntera, ktorý mal vážne problémy s drogami, čo demokratického kandidáta jemne vyviedlo z mieri.

 

Biden začal syna brániť s tým, že podobne ako mnohí iní Ameračia sa mu podarilo vyhrať boj nad závislosťou a dnes je už vyliečený, načo je aj patrične hrdý. Trump upozornil tiež na Hunterove pochybné kontakty na Ukrajine, ktoré mu pomohol získať práve Biden. 

 

Trump zas vysvetľoval údajné krátenie dane z príjmu

Biden obvinil Trumpa, že zamestnanosť v USA je v súčasnosti nižšia než v čase jeho nástupu do prezidentského úradu pred takmer štyrmi rokmi.

 

"Mal by si sa dať do práce a postarať sa o potreby Američanov, aby sme mohli ekonomiku otvoriť bezpečne," vyhlásil Biden o riešení koronavírusovej pandémie. "Ľudia chcú byť v bezpečí," zdôraznil.

 

"Počas úradovania tohto prezidenta sme sa stali slabšími, chorľavejšími, chudobnejšími a rozdelenejšími," vyhlásil Biden.

 

Moderátor sa Trumpa niekoľkokrát opýtal na jeho dane z príjmu, keďže na verejnosť prenikli informácie, že niekoľko rokov neplatil žiadne dane, a v rokoch 2016 a 2017 iba 750 dolárov.

 

Prečítajte si viac: Trump sa obáva o dáta Američanov: Od nedele si v USA nestiahnu TikTok a ďalšie čínske aplikácie

 

 

"Na daniach z príjmu som zaplatil milióny dolárov," uviedol Trump, ktorý ešte nikdy nezverejnil svoje daňové priznania, ako je v uplynulých desaťročiach u prezidentských kandidátov zvykom.

 

Podľa Trumpa krajina dosiahla výborné výsledky

Trump na otázku, prečo by mal byť opäť zvolený, vyhlásil, že ešte žiadny prezident USA nespravil tak veľa pre krajinu ako on. "Ešte tu nebola administratíva, ktorá by mala také výsledky ako moja," povedal Trump, pričom poukázal na ekonomiku, národnú jednotu a vymenovanie konzervatívnych sudcov, dopĺňa tlačová agentúra DPA.

 

Súvisiaci článok: Donald Trump kritizuje bojkot športových súťaží v USA

 

Prezidentská debata trvala 90 minút a konala sa 35 dní pred voľbami novej americkej hlavy štátu, ktoré sú naplánované na 3. novembra. Ďalšie diskusie s prezidentskými kandidátmi sú naplánované na 15. a 22. októbra. 

 

Celú debatu si môžete pozrieť TU

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies