Harabin žiada Gálovu hlavu: Mal okamžite vypovedať Istanbulský dohovor

NETKY.SK • 6 December 2019, 21:51 • 2 min
Harabin žiada Gálovu hlavu: Mal okamžite vypovedať Istanbulský dohovor

BRATISLAVA - Volebný líder strany Vlasť a sudca Najvyššieho súdu SR Štefan Harabin žiada za svojvoľné nevypovedanie kontroverzného Istanbulského dohovoru trestné stíhanie ministra spravodlivosti Gábora Gála.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho vyjadrení mal Gál, ktorý je zároveň aj podpredsedom strany Most-Híd dohovor okamžite vypovedať po tom, ako ho odmietli aj poslanci Národnej rady SR pri hlasovaní o jeho ratifikácii. 

 

Prijímanie medzinárodných zmlúv je výlučnou záležitosťou každého suverénneho štátu
      
Harabin rovnako kritizoval aj postup orgánov Európskej únie a Rady Európy, vzhľadom na vytváranie tlaku voči členským štátom, ktoré dohovor neratifikovali.

 

"Politikom v oboch medzinárodných organizáciách, či už v Európskej únii alebo Rade Európy treba pripomenúť, že rozhodovanie o prijatí, či neprijatí medzinárodnej zmluvy alebo dohovoru je výlučnou záležitosťou každého suverénneho štátu," uviedol vo svojom blogu na stránke pravda.sk.

 

Odvolal sa pri tom na preambulu z Viedenského dohovoru prijatého ešte v roku 1969, ktorá sa týka zmlúv vznikajúcich v rámci EÚ. "Nikto, žiadna medzinárodná organizácia a už vôbec nie politik nemajú ani to najmenšie právo do týchto otázok hovoriť," dodal.
      

Istanbulský dohovor rozkladá vzťah medzi mužmi a ženami

      
V súvislosti so skutočným významom Istanbulského dohovoru 62-ročný bývalý minister spravodlivosti či predseda Najvyššieho súdu už dlhodobo tvrdí, že prostredníctvom neho skutočne nejde o zaradenie násilia na ženách medzi trestné činy, ale rozkladá vzťah medzi mužmi a ženami. Mužov podľa jeho slov označuje ako "násilníkov, ktorí vždy chceli a vždy majú len jediný záujem - ublížiť ženám. Ich motívom je nenávisť k ženskému rodu a k ženskému pohlaviu," uvádza Harabin.

 

Vo svojom preslove zároveň priamo apeluje na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára, ktorý by podľa neho mal podať návrh na vzatie Gála do väzby: "Pýtam sa Čižnára, prečo ešte nedal návrh na vzatie ministra spravodlivosti Gála do väzby za to, že svojvoľne nevypovedal Istanbulský dohovor, hoci ho parlament jednoznačne odmietol. Radový, obyčajný človek už by bol dávno vo väzbe a Špeciálny súd v Pezinku by ho zošrotoval," dodal na záver. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies