Erdogan podal trestné oznámenie za výsmech voči jeho osobe

NETKY.SK • 27 Október 2020, 14:54 • 2 min
Erdogan podal trestné oznámenie za výsmech voči jeho osobe

ANKARA - Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan podal trestné oznámenie na holandského poslanca Geerta Wildersa, ktorý má protiislamské postoje.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak po tom, ako na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter zverejnil sériu príspevkov namierenú proti nemu. V jednom zverejnil jeho karikatúru s čiapkou pripomínajúcou bombu a označil ho za teroristu.

 

 

Trestné oznámenie

Štátna tlačová agentúra Anadolu informovala, že Erdoganov právnik podal trestné oznámenie na generálnej prokuratúre v Ankare za "urážku prezidenta". Tento trestný čin je v Turecku trestateľný maximálne štyrmi rokmi väzenia. Oznámenie obviňuje Wildersa z používania jazyka "urážajúceho česť a dôstojnosť nášho prezidenta a zameraného na Erdoganovu osobnosť, dôstojnosť a reputáciu", uvádza Anadolu.


Wilders, ktorý vedie najväčšiu opozičnú stranu v holandskom parlamente a už 16 rokov žije pre svoju protiislamskú rétoriku pod prísnou ochranou, nad trestným oznámením v Turecku len "pokrčil plecami" a Erdogana označil za "nulu". Tweety proti nemu zverejňoval aj tento týždeň.

 


Erdogan od ujatia sa funkcie v roku 2014 vytrvalo žaluje ľudí za údajné urážky a tisícky už za ne dokonca aj odsúdili. Na základe obvinení z urážky Erdogana vlani v Turecku stíhali viac ako 29-tisíc ľudí, informujú noviny Birgun.

 

Erdogan vs Macron 
Oznámenie na Wildersa prišlo v čase, keď sa stupňuje potýčka medzi Tureckom a európskymi krajinami po komentároch tureckého prezidenta na margo jeho francúzskeho kolegu Emmanuela Macrona.

 

img

 

Erdogan okrem iného spochybnil jeho duševné zdravie pre jeho postoj k islamu. V pondelok turecký denník Daily Sabah zverejnil snímky Wildersa a Macrona s titulkom "dve tváre nenávisti a rasizmu v Európe".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies