Nemusíte ich vyhadzovať! Slovenská firma dokáže využiť staré batérie z elektromobilov

NETKY.SK • 14 Marec 2022, 13:16 • 2 min
Nemusíte ich vyhadzovať! Slovenská firma dokáže využiť staré batérie z elektromobilov

DUBNICA NAD VÁHOM - Spoločnosť ZTS – Výskum a vývoj (VV) prišla s unikátnym projektom regenerácie použitých batérií z elektromobilov. Po splnení kvalitatívnych kritérií Európskej únie získala financie z Ministerstva hospodárstva SR.

slovakia

left justify in out

Ako informoval predseda predstavenstva ZTS VV Stanislav Králik, inovácia je súčasťou významného projektu spoločného európskeho záujmu (IPCEI) s názvom European Battery Innovation, podporili ju nenávratným finančným príspevkom vo výške 14,9 milióna eur. Ide o jeden zo 42 jedinečných európskych projektov. 

 

img

 

Spoločnosť ZTS VV vyrobí z vyradenej opotrebovanej batérie batériový modul s garantovanou životnosťou a parametrami určenými na využitie prioritne v energetickom sektore v menej dynamických aplikáciách.

 

Realizácia projektu prispeje k energetickej nezávislosti Slovenska a Európy, posilní cirkulárnu ekonomiku, prinesie udržateľné riešenia v segmente elektromobility a prispeje k výraznému rozšíreniu využiteľnosti energie z obnoviteľných zdrojov.

 

Prečítajte si tiež: Predstavili najmenšiu batériu na svete! Čo dokáže?

 

„Naše inovácie menia pohľad na využiteľnosť starších, v automobilovom svete nepoužiteľných, batérií z elektromobilov. V rýchlorastúcom segmente elektromobility významne predĺžia životný cyklus batérií a prispejú k zníženiu produkovaných emisií pri výrobe nových článkov,“ uviedol Králik.

 

img

 

Projekt bude podľa neho prínosný aj pre slovenské vysoké školstvo a vedu. Na výskume a vývoji projektu sa podieľajú slovenské univerzity a vzniká tak most medzi akademickým výskumom a jeho praktickým využitím. Projekt tiež prispeje k vytvoreniu desiatok pracovných miest.

 

Možno vás zaujme: Automobilka Ford plánuje veľké zmeny



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies