Guvernér štátu Maryland zrušil mimoriadny stav v Baltimore

NETKY.SK • 7 Máj 2015, 09:44 • 2 min
Guvernér štátu Maryland zrušil mimoriadny stav v Baltimore

BALTIMORE - Guvernér štátu Maryland Larry Hogan dnes oznámil, že zrušil mimoriadny stav v meste Baltimore a stiahol odtiaľ všetkých vojakov a štátnych policajtov.

slovakia

left justify in out

Hogan vydal vyhlásenie viac ako týždeň odvtedy, čo do Baltimoru povolal vojakov Národnej gardy, pretože protestujúci premohli tamojšiu políciu hádzaním tehiel a fliaš. Počas nepokojov 27. apríla boli vyrabované obchody, protestujúci podpaľovali autá a firmy, zranenia utrpelo takmer 100 policajných príslušníkov, pripomenula tlačová agentúra AP.

Privolaná Národná garda a štátna polícia pomohli miestnym policajtom celý týždeň presadzovať zákaz nočného vychádzania v meste.

 

Guvernér Hogan dnes zrušil mimoriadny stav v čase, keď starostka Baltimoru Stephanie Rawlingsová-Blakeová požiadala federálne ministerstvo spravodlivosti, aby vyšetrilo, či mestská polícia používa neprimeranú silu a diskriminačné praktiky.

 

Hogan uviedol, že žiadosť starostky je "zrejme krok správnym smerom".

 

Rawlingsová-Blakeová dnes už skôr vyhlásila, že obyvatelia mesta majú "nalomené" vzťahy s políciou a že požiadala vyšetrovateľov americkej vlády o prešetrenie metód baltimorskej polície.

 

Baltimore zažil niekoľko dní nepokojov po pohrebe Afroameričana Freddieho Graya, ktorý zomrel týždeň po tom, ako utrpel kritické zranenia pri odvádzaní do väzby. Ministerstvo spravodlivosti už vyšetruje, či boli porušené jeho občianske práva, a z jeho zatknutia a smrti boli obvinení šiesti policajti.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies