Česi chcú vyhláškou obmedziť teplotu v domácnostiach na osemnásť stupňov

NETKY.SK • 10 August 2022, 20:19 • 2 min
Česi chcú vyhláškou obmedziť teplotu v domácnostiach na osemnásť stupňov

PRAHA - Po Francúzsku a Nemecku ohlásili aj naši susedia drastické opatrenia, ktoré sa môžu cez zimu stať realitou.

slovakia

left justify in out

České ministerstvo priemyslu a obchodu (MPO) navrhuje, aby sa v prípade núdzovej energetickej situácie vykurovali budovy na nižšiu teplotu. Cieľom predloženej vyhlášky je reagovať na prípadný výpadok dodávok plynu. Informuje o tom TASR na základe materiálov zverejnených v elektronickej knižnici pripravovanej legislatívy.

 

Z domova: Policajná stránka: Nie sme riadení politikmi, to môže povedať len dezinformátor

 

img

 

Ak by v nadchádzajúcej vykurovacej sezóne hrozilo, že Česko nebude mať dostatok paliva v teplárňach, pocítia to aj domácnosti. V centrálne vykurovaných obývačkách by teplota podľa vyhlášky mala klesnúť na hodnotu 18 stupňov Celzia, v kúpeľniach na 19 stupňov a na schodiskách na 10 stupňov Celzia. V administratívnych budovách by sa vykurovalo na 18 stupňov Celzia.

Cieľom navrhovanej vyhlášky, ktorú rezort Josefa Síkelu predložil do pripomienkového konania, je úspora energií a zemného plynu. Zároveň chce však ministerstvo zachovať minimálne požiadavky na „tepelnú pohodu".

 

img

 

Ako dôvod na novú úpravu pravidiel vykurovania český rezort priemyslu a obchodu uvádza agresiu voči Ukrajine zo strany Ruska, ktoré je hlavným externým dodávateľom zemného plynu pre Česko.

Česká republika sa na možné obmedzenie či zastavenie dodávok plynu pripravuje aj naplňovaním kapacít v plynových zásobníkoch. Tie sú podľa utorkového vyjadrenia českého premiéra Petra Fialu aktuálne naplnené na 80 %.

 

Zo sveta: Donald Trump má ďalší vážny problém. Vo veci sa dnes dostavil na newyorskú prokuratúru



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies