Gruzínsky exprezident Saakašvili si rozhneval dve krajiny, žiada o prinavrátenie občianstva

NETKY.SK • 9 August 2017, 13:05 • 2 min
Gruzínsky exprezident Saakašvili si rozhneval dve krajiny, žiada o prinavrátenie občianstva

VARŠAVA – Bývalý gruzínsky prezident a gubernátor ukrajinskej Odesy Michail Saakašvili, ktorý sa dlhé roky angažoval v politike sa dožaduje prinavrátenia svojho občianstva. Kontroverzný politik sa na Ukrajinu presťahoval po tom ako opustil svoju rodnú vlasť, kde sa dopustil viacerých závažných trestných činov ako obchodovanie so zbraňami či zneužitia právomocí hlavy štátu.

slovakia

left justify in out

Kontroverzný politik sa na Ukrajinu presťahoval po tom ako sa vo svojej rodnej vlasti dopustil viacerých závažných trestných činov ako obchodovanie so zbraňami či zneužitia právomocí hlavy štátu. Ukrajinský prezident Peter Porošenko sa na základe ich ostrého sporu a zneužitia úradu zo strany gruzinca rozhodol Saakašvilimu odobrať nadobudnuté ukrajinské občianstvo. Ako alternatívu k znovunadobudnutia občianstva dostal ponuku od Litvy, ktoré však s poďakovaním odmietol. Oznámil, že ešte rád zabojuje o to ukrajinské.

 

O gruzínske občianstvo prišiel v decembri roku 2015, kedy bol v Tbilisi obvinený. Momentálne sa exprezident zdržiava v Poľsku. „Musia mi vrátiť ukrajinské občianstvo, o ktoré som prišiel nelegálne. Mnohí Ukrajinci s tým nesúhlasia a cítili by sa osamotení, keby som ich opustil,“ uviedol Saakašvili.

 

O svoje občianstvo bude bojovať aj pred súdom. Zástupca šéfa ukrajinskej pohraničnej služby Vasyl Sevaťuk média informoval, že v prípade, že sa gruzínsky exprezident rozhodne vkročiť na ukrajinské územie, odoberú mu aj pas, ktorým zatiaľ disponuje a bude nadobro vyhostený z krajiny. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies