Grécko zriadilo prvé centrum pre konzumáciu drog pod zdravotníckym dohľadom

NETKY.SK • 26 November 2013, 06:23 • 2 min
Grécko zriadilo prvé centrum pre konzumáciu drog pod zdravotníckym dohľadom

ATÉNY - Vôbec prvú miestnosť vyčlenenú pre užívateľov drog na ich konzumáciu pod zdravotníckym dohľadom s cieľom obmedziť šírenie infekčných chorôb s tým súvisiacich zriadili v Aténach.

slovakia

left justify in out

Oznámila to v pondelok grécka organizácia pre boj s drogami OKANA.

Aktivita združenia nadviazala na podobné už realizované projekty v Kanade, Austrálii a viacerých členských štátoch EÚ. V miestnosti si môžu drogovo závislí pod zdravotníckym dohľadom vpichnúť drogu, ktorú si priniesli. Od októbra, kedy začalo toto prvé zariadenie v Grécku fungovať, ho navštívilo viac ako 200 ľudí. "Záujem sa zvyšuje každým dňom. Domnievam sa, že čoskoro budeme musieť otvoriť miestnosti i v ďalších častiach Atén," uviedol šéf združenia OKANA Sakis Papaconstantinu.

Mnohí drogovo závislí žijú na ulici a nemajú prístup k zdravotnej starostlivosti. V súvislosti s krízou, ktorá juhoeurópsku krajinu zasiahla, sa počet drogovo závislých zvýšil a s tým narástlo aj počet infekčných chorôb ako HIV či žltačka typu B a C.

Od roku 1986 vzniklo v krajinách ako Švajčiarsko, Holandsko, Nemecko, Luxembursko, Nórsko, Kanada a Austrália vyše 90 podobných miestností pre užívateľov drog, pripomína Reuters.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies