Grécko podľa veriteľov plní podmienky úverovej dohody

NETKY.SK • 15 Apríl 2013, 13:04 • 2 min
Grécko podľa veriteľov plní podmienky úverovej dohody

BRUSEL - Grécko dokáže udržať svoj verejný dlh pod kontrolou a v roku 2014 by mala krajina dosiahnuť hospodársky rast. Uviedli to v pondelok zástupcovia trojky veriteľských inštitúcií, ktorými sú Európska komisia (EK), Medzinárodný menový fond (MMF) a Európska centrálna banka (ECB).

slovakia

left justify in out

Podľa spoločného vyhlásenia inštitúcií možno očakávať, že členské štáty eurozóny Aténam čoskoro odsúhlasia vyplatenie 2,8 mld. eur zo zadržiavanej finančnej pomoci. Grécko už podľa veriteľov takmer dokončilo rekapitalizáciu bánk a kľúčové úverové ústavy v krajine majú vďaka tomu dostatočné kapitálové poistky, aby dokázali odolávať aj nepriaznivým scenárom.

Grécky minister financií Jannis Stournaras v pondelok uviedol, že krajina sa v tomto roku usiluje o vytvorenie primárneho rozpočtového prebytku. Ak budú verejné financie bez započítania nákladov na obsluhu dlhu v prebytku, vláda podľa ministra požiada o dodatočné úľavy pri splácaní svojich záväzkov. Veriteľské inštitúcie predtým konštatovali, že Grécku by mohli zmierniť podmienky splácania dlhu, pravdepodobne vo forme zníženia úrokových nákladov. Podmienkou je, že krajina bude plniť rozpočtové ciele, vrátane hospodárenia s primárnym rozpočtovým prebytkom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies