Nie všetky tábory podliehajú výkonu štátneho zdravotného dozoru

NETKY.SK • 5 August 2020, 11:0 • 2 min
Nie všetky tábory podliehajú výkonu štátneho zdravotného dozoru

Rodičia majú počas letných dní možnosť dať svoje deti na detské tábory. Pýtali sme sa Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ), čo všetko musí organizácia splniť, aby mohla detský tábor zorganizovať, ale aj to, ako sa vykonávajú kontroly dodržiavania povinností.

slovakia

left justify in out

 

Nie všetky tábory však podliehajú ÚVZ. „Pri organizovaní detských táborov je potrebné rozlišovať, či ide o tzv. denné, resp. prímestské detské letné tábory, ktoré nepoliehajú výkonu štátneho zdravotného dozoru zo strany orgánov verejného zdravotníctva (organizátorom sa však odporúča konzultovať miestne príslušný RÚVZ v otázke poskytovania stravovania zúčastneným deťom a v otázke denného režimu), alebo ide o klasické zotavovacie podujatia v zmysle platnej legislatívy na úseku verejného  zdravotníctva (pobytové detské tábory),“ vysvetlila hovorkyňa ÚVZ Daša Račková.

 

img

 

Hrozia pokuty

Doplnila, že ak ide o zotavovacie podujatia usporiadateľ musí splniť mnoho náležitostí. „V tomto prípade je organizátor podujatia povinný plniť ustanovenia § 25 zákona č.355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, ako aj jeho vykonávacieho predpisu – vyhlášky MZ SR č. 526/2007 Z . z. o zotavovacích podujatiach,“ povedala s tým, že takéto zotavovacie podujatia úplne podliehajú výkonu štátneho zdravotného dozoru (ŠZD), ktorý zabezpečuje ÚVZ. Za porušenia hrozia sankcie.

 

img

 

Spôsoby ŠZD

V súčasnosti majú hygienici stanovené dva spôsoby, ako kontrolovať organizátorov táborov. Prvý prebieha „v zmysle vopred stanoveného časového harmonogramu výkonov ŠZD v jednotlivých zariadeniach“. Druhý zo spôsobov je realizovaný napríklad v prípade sťažností rodičov.  „Aktuálne na podnet v prípade, že je podozrenie, resp. dokázateľne dochádza k porušovaniu zákonom stanovených povinností prevádzkovateľa podujatia. V takom prípade orgán verejného zdravotníctva vykoná cielený ŠZD, zameraný na dané skutočnosti,“ objasnila hovorkyňa ÚVZ.

 

img

 

Koronavírus

V súvislosti so šírením nebezpečnej ľudskej choroby COVID-19 sú organizátori povinní zabezpečovať a vyžadovať zvýšenú hygienu. Limity sú stanovené aj na počty detí v tábore. Všetkých, vrátane organizátorov a personálu môže byť maximálne sto. „Všetky aktuálne opatrenia, vydané ÚVZ SR  v súvislosti s COVID-19 sú uverejnené na web stránke Úradu verejného zdravotníctva SR,“ doplnila Dana Račková s tým, že usmernenie k zotavovacím podujatiam počas pandémie sú na tomto odkaze. 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona